Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

EFTA/EØS-delegasjonens leder Svein Roald Hansen i dialog med statsråden for EØS-saker og forholdet til EU, Vidar Helgesen. Foto: EFTA-sekretariatet.

Global handel og TPP på agendaen i EFTA

I møtet med EFTAs ministre i Genève 23. november tok Stortingets EFTA/EØS-delegasjon opp utviklingen i internasjonal handel etter at TPP-avtalen ble inngått mellom USA og 11 stillehavspartnere tidligere i høst.

Stortingsrepresentantene satte særlig fokus på betydningen av TPP for EFTAs handelsrelasjoner i regionen. Dette er ikke minst viktig etter at EU nå svarer på den siste tids utvikling med en ambisiøs strategi for handelsrelasjoner i Asia og stillehavsregionen. Det blir dermed sentralt også for EFTA å sikre tettere relasjoner med en rekke land i regionen.

– Dette understreket vi i vår dialog med EFTAs ministre i Genève i dag, sier leder i Stortingets EFTA/EØS-delegasjon Svein Roald Hansen (A).

Hansen la spesielt vekt på status i EFTAs relasjoner med Vietnam, Australia og ASEAN. Andre medlemmer i delegasjonen tok opp bærekraftig utvikling sett i lys av hvordan dette nå behandles i TPP-avtalen og i TTIP-forhandlingene mellom EU og USA, samt ulike aspekter ved TTIP-forhandlingene spesielt (finans, matsikkerhet og ISDS).

– Det var også viktig for oss å sette fokus på de mer overordnede utfordringene knyttet til forholdet mellom offensive og defensive interesser i EFTAs frihandelsforhandlinger, understreker nestleder i delegasjonen Gunnar Gundersen (H).

EFTAs parlamentarikerkomite møter EFTAs ministre to ganger i året. På disse møtene er EFTAs frihandelsavtaler og internasjonale handelsspørsmål tema. Fra Norge stiller vanligvis næringsministeren (som ansvarlig EFTA-minister). Regjeringen ble i Genève representert ved statsråd Helgesen. Fra de andre EFTA-landene stilte de respektive EFTA-ministrene.

Fra Stortinget stilte:
Svein Roald Hansen (delegasjonsleder, A)
Gunnar Gundersen (delegasjonsnestleder, H)
Marianne Aasen (A)
Jørund Rytman (FrP)
Geir Toskedal (KrF)
Elin Agdestein (H)
Liv Signe Navarsete (Sp)

Sist oppdatert: 24.11.2015 14:19
: