Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Jan Arild Ellingsen (FrP), Stortingets delegat i NATO PAs vitenskaps- og teknologikomité, lytter til terrorforsker Petter Nesser. Foto: Stortinget/Morten Brakestad.

Europeisk jihadisme og sosiale medier

Målet med terrorpropaganda i sosiale medier er å nå ut til europeiske jihadister som kan utføre egne operasjoner i Europa.

Sosiale mediers rolle i sikkerhetspolitikken

Jan Arild Ellingsen (FrP) er norsk delegat i NATO PAs vitenskaps- og teknologikomité. Ellingsen mener at Norge og NATO må ta sikkerhetsutfordringene som ligger i sosiale medier mer på alvor.

– Jeg mener at verdien av sosiale medier er svært undervurdert i relasjon til sikkerhetspolitikk. Vitenskaps- og teknologikomiteen bør våge å adressere sosiale mediers rolle i sikkerhetspolitiske spørsmål. Det handler om definisjonsmakt, og dette er noe jeg kommer til å ta opp i komiteen, sa Ellingsen etter Petter Nessers foredrag.

Økt rekrutteringspotensial

Petter Nesser er seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Han forsker på terror og er ekspert på jihadisme i Europa. Nesser understreket at hans foredrag bygger på resultatene av egen forskning.

Se Petter Nessers biografi

Nessers budskap til vitenskaps- og teknologikomiteen var at terrorgruppers bruk av sosiale medier gir dem et bredt nedslagsfelt og øker deres rekrutteringspotensial. Det overordnede målet  er å nå ut til europeiske jihadister som kan utføre egne operasjoner i Europa. 

Fra 2008 kom et skifte i terrorgruppers bruk av sosiale medier. De ble mer aktive og tok i bruk nye kanaler som Twitter, YouTube og Facebook. Med nye kanaler økte bruken av visuelle virkemidler i kommunikasjonen. Det ble mindre bruk av tekst og en sterk økning i bruk av bilder og vidoer. Dette åpnet nye muligheter for spredning av propaganda.

Ung målgruppe

Ofte er målgruppen for propagandaen unge potensielle jihadister bosatt i Europa. Derfor ser man hyppig bruk av referanser til ungdomskultur, for eksempel dataspill. Det er særlig to ting som brukes som triggere for rekruttering. For det første ting som kan tolkes som fornærmelser mot profeten Muhammed, eksempelvis karikaturtegninger. For det andre arrestasjoner av ekstremister i vesten.

Svært uoversiktlig 

Utfordringen for vesten og NATO er at sosiale medier er svært uoversiktlig. Det tar lang tid å nøste trådene. Nesser uttrykte bekymring for at man i fremtiden kan få se angrep i real-time, der angrepene spres i sosiale medier mens de skjer. Det kan potensielt by på helt nye utfordringer.  

Interessant for NATOs parlamentarikere

Nesser fikk gode tilbakemeldinger fra NATOs parlamentarikere. Han fikk skryt for å gi et interessant oversiktsbilde av en svært kompleks situasjon. Leder for vitenskaps- og teknologikomiteen, Maragret Mildred Ramsay (delegat fra Storbritannia), påpekte at jihadisme er en nasjonal sikkerhetstrussel for alle NATOs medlemsland. 

Følg NATO PA Stavanger 2015 på Flickr

Les mer om NATO PA Stavanger 2015

Sist oppdatert: 04.03.2021 10:52
: