Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Anne-Karin Nygård, Roman Tesfaye, Ingjerd Schou og Nigest Haile. Foto: Stortinget.

Etiopias førstedame gjestet Stortinget

Etiopias førstedame, Roman Tesfaye, møtte onsdag 7. oktober Stortingets visepresident Ingjerd Schou.

Med seg hadde hun kvinnelige representanter fra etiopisk og norsk organisasjonsliv, som arbeider for økt handels- og næringssamarbeid mellom Norge og Etiopia.

«Handel med Etiopa – mulighetenes land»

Denne uken arrangerer organisasjonen Partnership for Change konferansen «Handel med Etiopa – mulighetenes land». Temaet er næringsutvikling og investeringsmuligheter i Etiopia, som er et av Norges tolv fokusland. Målet er å gjøre det norske næringslivet kjent med de mulighetene som finnes i Etiopia, og på den måten bidra til utvikling.

Hovedgjesten på konferansen fra etiopisk side er førstedamen, Roman Tesfaye. Som en del av besøket i Norge ønsket hun å treffe Stortingets visepresident, Ingjerd Schou, for å snakke om kvinnelig entreprenørskap og deltakelse i næringslivet. I samtalen deltok kvinner fra både norske og etiopiske organisasjoner, blant annet Anne-Karin Nygård, leder i Partnership of Change.

– Vi har kommet en lang vei når det gjelder økonomisk utvikling, Etiopia har oppnådd FNs tusenårsmål og vi setter av store summer til utdanning og helse. Vi har likevel en vei å gå for å få kvinner mer delaktige i næringslivet, sa førstedame Roman.

Kvinner og næringsliv

Samtalen rundt bordet dreide seg om ulike muligheter for kvinners deltakelse i handel og næringsliv, også om varer de gjerne ønsker å selge til det norske markedet.

– Vi har flere produkter som kan være attraktive, sa en entusiastisk Nigest Haile, direktør for Center for Accelerated Women’s Economic Empowerment (CAWEE).

– Vi har blant annet kaffe, tekstiler og smykker. Dette er kjerneindustrier for Etiopia, hvor kvinner både er delaktige i produksjon og på forretningssiden, sa Haile.

Den etiopiske delegasjonen forklarte at de i Etiopia hadde opprettet en egen bank for kvinner, i tillegg til et risikofond for kvinner som ville starte med forretningsvirksomhet uten å kunne stille med sikkerhet.

– Det dere gjør og har fått til imponerer meg stort, meddelte visepresident Schou, som også trakk frem viktigheten av rett til skolegang og ordninger som barselpermisjon for at kvinner skal kunne delta i arbeidslivet på lik linje med menn.

Førstedame Roman Tesfaye

Førstedame Roman er økonom og har i en årrekke hatt et engasjement for kvinners rettigheter og økonomiske selvstendighet. Hun har blant annet hatt høyt rangerte stillinger i Det etiopiske departementet for kvinnepolitikk og Den etiopiske menneskerettskommisjonen. Nå arbeider hun med kvinners rettigheter i den Afrikanske Union, i tillegg til å være en aktiv forkjemper for kvinners økonomiske selvstendighet, helse og barns beste på alle politiske arenaene hun deltar i.

Konferanse om norsk-etiopisk handelssamarbeid

Konferansen «Handel med Etiopia – mulighetenes land», ble avholdt 4. til 8. oktober. Blant konferansens internasjonale deltakere var Center for Accelerated Women’s Economic Empowerment (CAWEE), som promoterer etiopiske kvinnelige eksportører og Norwegian-African Business Association (NABA), et norsk-afrikansk handelskammer, som promoterer forretningsmuligheter i afrikanske markeder i Norge.

Fra norsk side deltok Hovedorganisasjonen Virke, Treider Fagskolers School of Fashion Industry og Innovasjon Norge. Konferansen ble støttet økonomisk av Utenriksdepartementet, og utenriksminister Brende holdt et foredrag om hvorfor nettopp Etiopia er et av Norges 12 fokusland.

 

Sist oppdatert: 07.10.2015 15:08
: