Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Brexit på agendaen i EFTA

På sitt møte i Bern 27. juni diskuterte EFTAs parlamentarikerkomité utfallet av folkeavstemningen i Storbritannia uken før, hvor det britiske folk hadde stemt for å forlate EU (den såkalte «Brexit»). 

Komiteen inviterte en tankesmie fra Genève for å gi et innblikk i hva konsekvensene kunne bli for EU og EFTA, og for europeisk integrasjon mer generelt.

Situasjonen i Storbritannia ble også tema under møtet med EFTAs fire ministre. Dette er en fast møteplass for parlamentarikerne to ganger i året, i forbindelse med EFTAs ministermøter. Dette semesteret hadde Sveits formannskapet i EFTA. Island tar over 1. juli.

– Enn så lenge gjelder dagens avtaler med Storbritannia. For Norge er dette EØS. Den dagen Storbritannia går ut av EU er det allikevel viktig å huske at de også forlater oss, altså EØS og de bilaterale avtalene mellom EU og Sveits. Da blir det særdeles viktig å sikre fortsatt gode handelsrelasjoner med Storbritannia, en meget viktig handelspartner for EFTA-landene. Vårt budskap til ministrene var derfor at de allerede nå må berede grunnen for dette, sier Svein Roald Hansen (Ap), leder for Stortingets EFTA/EØS-delegasjon.

Hansen deltok på EFTA-møtene sammen med kolleger fra delegasjonen: Gunnar Gundersen (H), nestleder, Marianne Aasen (Ap), Elin Agdestein (H), Jørund Rytman (FrP), Geir Toskedal (KrF), Irene Johansen (Ap), Sveinung Rotevatn (V), Heikki Eidsvoll Holmås (SV) og Liv Signe Navarsete (Sp).

Andre temaer under møtet med ministrene var siste utvikling i EFTAs tredjelandsrelasjoner (frihandelsavtaler- og forhandlinger). Parlamentarikerkomiteen fikk også en orientering fra World Trade Institute om de geopolitiske og geoøkonomiske aspektene ved nye mega-regionale handelsavtaler.

Sist oppdatert: 29.06.2016 13:31
: