Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

EFTA-toppmøte i Liechtenstein

I sitt møte med EFTAs handelsministre i Schaan, Liechtenstein, den 22. juni 2015 tok EFTAs parlamentarikerkomite opp utestående spørsmål i pågående frihandelsforhandlinger og utfordringer knyttet til nye land. 

EFTAs logo.

De understrekte sitt eget engasjement for handelspolitikken og refererte til besøk de selv hadde foretatt til Tyrkia, Washington DC og Brasil siden januar. 

De pågående forhandlingene mellom EU og USA (TTIP) og hvordan disse påvirker EFTA, sto også sentralt, og var tema for et eget møte med EFTAs sjefsforhandlere.

Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteen understreket spesielt viktigheten av å konkludere frihandelsforhandlingene med India så raskt som mulig. De utfordret også ministrene på hvordan EFTA kan utvikle tettere relasjoner til ASEAN i en tid hvor mange andre land og sammenslutninger styrker sitt fokus i regionen. Noen tok også opp spørsmålet om investor-stat tvisteløsningsmekanismer, og hvordan «frosne» konflikter som dem vi ser i Georgia (Sør-Ossetia og Abkhasia) påvirker EFTAs frihandelsforhandlinger.

– Fra vår side er det viktig å gi EFTAs tredjelandspolitikk en parlamentarisk dimensjon. Møter med ministrene to ganger i året, samt delesjonsbesøk til kolleger i EFTAs partnerland bidrar til dette, sier Svein Roald Hansen, som leder den norske delegasjonen til EFTAs parlamentarikerkomite.

– Det var i møte med ministrene også viktig å oppfordre til tettere relasjoner med ASEAN og vise til at Stortinget nylig har etablert en egen delegasjon til det parlamentariske partnerskapet mellom Europa og Asia (ASEP) hvor ASEAN-landene er aktive. Vi bidrar med dette til å styrke de parlamentariske båndene til land som er viktige for norsk handels- og utenrikspolitikk, sier Hansen. 

Parlamentarikerne diskuterte også EØS-spørsmål og Sveits’ relasjoner til EU. Fra parlamentarisk side ble viktigheten av å finne en snarlig løsning på finanstilsynene understreket, samt løsninger i andre tilsynssaker som ACER (energi) BEREC (telekom). Sveits' forhold til EU etter folkeavstemningen om masseinnvandring i februar 2014 sto også sentralt. Stortingets delegasjon stilte spørsmål ved hvordan den politiske og juridiske oppfølgingen av vedtaket kunne komme til å påvirke Vaduz-konvensjonen som regulerer fri bevegelse internt i EFTA. 

Fra Norge deltok følgende Stortingsrepresentanter fra EFTA/EØS-delegasjonen:

  • Svein Roald Hansen (A, leder)
  • Gunnar Gundersen (H, nestleder)
  • Geir Toskedal (Krf)
  • Jørund Rytman (Frp)
  • Irene Johansen (A)
  • Ove Bernt Trellevik (H)
  • Liv Signe Navarsete (Sp)
  • Sveinung Rotevatn (V)
  • Heikki Eidsvold Holmås (SV)
Sist oppdatert: 24.06.2015 13:35
: