Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Retningslinjer for utvikling av EUs akvakultursektor

Europakommisjonen la 17. mai fram en visjon for utvikling av akvakultur i EU på en måte som bidrar i EUs grønne giv. Målet er å utvikle en sektor som leverer næringsrik og sunn mat med et lavt miljø- og klimafotavtrykk, som skaper økonomiske muligheter og arbeidsplasser, og blir en global referanse for bærekraft og kvalitet. Samme dag la Kommisjonen også fram en ny strategi for en bærekraftig blå økonomi, hvor det blant annet legges vekt på oppdrett av alger.

Kommisjonens nye strategiske retningslinjer for bærekraftig og konkurransedyktig akvakultur skal gjelder for perioden 2021-2030. Formålet er å bidra til oppbyggingen av en akvakultursektor i EU som:

  • er konkurransedyktig gjennom å ha adgang til arealer og vann, og som har rettslige og administrative rammer.
  • sikrer forsyningen av næringsrik og sunn mat.
  • minsker EUs avhengighet av import av fisk og skalldyr.
  • skaper økonomiske muligheter og arbeidsplasser.
  • blir en global referanse for bærekraft og kvalitet.
  • hjelper EUs forbrukere med å ta informerte valg av bærekraftige akvakulturprodukter.
  • sikrer like konkurransevilkår for akvakulturprodukter som markedsføres i EU.

I vedlegget til retningslinjene listes det opp en rekke anbefalte tiltak for å nå målene.

Kommisjonen understreker at kunnskap og innovasjon, blant annet digital teknologi, er avgjørende for å nå målene i strategien. Kommisjonen mener det er store muligheter for oppdrett av nye arter, men også nye produksjonsmetoder. Retningslinjene skal være retningsgivende for bruk av midler og fond som skal støtte opp om EUs akvakultur. EUs taksonomi og kommende bærekraftkriterier omtales ikke i retningslinjene.

Et viktig redskap for å øke verdien av akvakulturprodukter er å bruke kvalitetsordninger og merking, blant annet geografiske betegnelser. Kommisjonen vil oppmuntre til bruk av digitale verktøy og kunstig intelligens for å øke sporbarheten til produktene. Det er også behov for økt innsats for å bedre dyrevelferden, og Kommisjonen vil legge fram felles artsspesifikke og kontrollerbare indikatorer for fiskens velferd i hele produksjonskjeden (inkludert transport og slakting).

Retningslinjene henviser til Kommisjonens strategi From farm to fork, som ble lagt fram i mai 2020. Den legger rammer for kommende EU-regelverk knyttet til bærekraft i forsyningskjedene for mat, og angir også spesifikke mål for akvakultur. Europaparlamentets fiskerikomite PECH vedtok nylig sin uttalelse om From farm to fork-strategien. Her legges det også vekt på at det er behov for EU-regler for bedre merking av fiskeprodukter, sporing av fiskens opprinnelse og informasjon om for eksempel produksjonsmetode. Komiteen kritiserer imidlertid Kommisjonen for å legge for lite vekt på bidraget fra og potensialet i fiskeri- og akvakultursektoren. Komiteen ber Kommisjonen ta hensyn til sektorens spesielle karakter i lovgivning og retningslinjer som blir utarbeidet med utgangspunkt i strategien. Komiteen mener tittelen på strategien bør endres til: A Farm to Fork and Sea to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally friendly food system. Uttalelsen ble vedtatt med 27 mot 1 stemmer, og er et innspill til miljøkomiteen (ENVI) og landbrukskomiteen (AGRI), som har ansvar for Parlamentets endelige rapport.

Nylig publiserte Europaparlamentet rapporten Particular welfare needs in animal transport aquatic animals. Den er skrevet på oppdrag fra European Parliament's Committee of Inquiry on the Protection of Animals during Transport (ANIT). Den tar for seg styrker og svakheter i dagens EU-lovgivning og foreslår endringer.

Samme dag som de nye retningslinjene for en bærekraftig akvakultur ble lagt fram, presenterte Kommisjonen også sin nye strategi for en bærekraftig blå økonomi i EU. Her legges det blant annet vekt på oppdrett av alger, og et initiativ om oppbygging av en bærekraftig algesektor er nå på høring fram til 11. august. Kommisjonen skriver at «Alger er en stort set uudnyttet ressource, som med et begrænset CO2- og miljøaftryk kan bruges til at fremstille mad, foder, medicinalvarer, bioplast, gødningsstoffer og biobrændstoffer».

Blå økonomi-strategien omhandler alle sektorer knyttet til hav- og kystområder, som fiskeri, akvakultur, offshore energi (havvind), turisme, sjøtransport, skipsverft og havneaktivitet. Sentralt i strategien er en bedre felles forvaltning av havområdene, på tvers av sektorer. Det skal opprettes et nytt og bredt sammensatt «Blått forum» som skal bidra til at man unngår konflikter for eksempel mellom havvindmøller, fiskeri og turisme.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 21.05.2021 08:59
: