Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

EU-landene vil styrke samarbeidet med Vest-Balkan

EUs utenriksministere har blitt enige om å styrke det strategiske og politiske samarbeidet med Vest-Balkan, blant annet for å håndtere utenlandsk påvirkning og bekjempe desinformasjon. Oppstart av medlemsskapsforhandlinger med Nord-Makedonia og Albania blokkeres av Bulgaria, men det portugisiske formannskapet håper å kunne arrangere det første forhandlingsmøtet i juni. EU vil i forhandlingene benytte den nye utvidelsesmetoden, som blant annet legger større vekt på rettsstatsprinsippene. Utenriksministrene vedtok at denne metoden også kan benyttes i medlemskapsforhandlingene med Serbia og Montenegro. Internt EU-dokument advarer om at Kina og Russland har fått økt innflytelse i regionen under pandemien. Slovenia tar over formannskapet 1. juli, og varsler et toppmøte om Vest-Balkan i oktober.

EUs utenriksministre ble på et rådsmøte 10. mai enige om å styrke det politiske og strategiske engasjementet med landene i Vest-Balkan, blant annet knyttet til covid19-vaksiner, økonomisk samarbeid, konnektivitet, bekjempe utenlandsk innblanding og redusere desinformasjon. Medlemslandene ble også enige om å styrke sikkerhets- og forsvarssamarbeidet med regionen. EUs høyrepresentant for utenrikssaker Josep Borrell sa etter møtet at det var enighet om at Vest-Balkan er en region med sentral geostrategisk rolle for EU: «Our commitment to the Western Balkans needs to be very visible and we should leave no doubt in this respect. And the message that the Ministers [of Foreign Affairs of the European Union] sent today was very clear. They reaffirmed the European perspective of the whole region».

Borell sa at de pågående prosessene med Serbia og Montenegro må videreføres, og ba medlemslandene sørge for fremgang i liberaliseringen av visumreglene for Kosovo. Under møtet ble det uttrykt forventing om en rask gjenopptakelse av dialogen mellom Serbia og Kosovo, som er ventet å starte opp igjen i slutte av juni. Det ble på nytt fremført støtte til Bosnia-Hercegovinas territoriale integritet og suverenitet, og medlemslandene var enige om behovet for at Bosnia-Hercegovina brukte inneværende år til å styrke seg konstitusjonelt og fremme valgreformer.

Ifølge Agence Europe uttrykte flere utenriksministre støtte til å åpne medlemskapsforhandlinger med Nord-Makedonia og Albania. Rådet vedtok i mars 2020 å åpne medlemskapsforhandlinger med landene, og stilte seg samtidig bak Kommisjonens forslag om å endre EUs utvidelsesprosess. Den nye utvidelsesmetoden vil legge mer vekt på rettsstatsprinsippene i kandidatlandene, og eksperter fra medlemslandene skal involveres i sterkere grad for å overvåke reformutviklingen i tiltredelseslandene. Under rådsmøtet 10. mai vedtok medlemslandene at den reviderte utvidelsesmetoden kan tas i bruk i medlemskapsforhandlingene med Serbia og Montenegro, etter at begge kandidatlandene har gitt uttrykk for at de aksepterer prosessen.

Bulgaria blokkerer for øyeblikket en oppstart av forhandlingene med Nord-Makedonia, på grunn av en konflikt om historie og språk. Ifølge Bulgaria har ikke Nord-Makedonia overholdt en bilateral avtale fra 2017 som omhandler landenes felles historie, og de mener det pågår en bølge med anti-bulgarske hatytringer fra Nord-Makedonia. Det portugisiske formannskapet sa etter møtet at de håpet å kunne arrangere et første forhandlingsmøte (Intergovernmental Conference) i juni, og at de var i dialog med Bulgaria og Nord-Makedonia.

EUs utvidelseskommissær Olivér Várhely uttalte tidligere denne måneden at det kan bli aktuelt å vente med Nord-Makedonia, og kun starte diskusjoner med Albania. Østerrike er blant landene som har gått ut og advart mot en slik løsning, og det ble også avvist av EUs høyrepresentant for utenrikssaker Josep Borrell etter rådsmøtet: «We need to advance on the accession process of Albania and North Macedonia. And by the way, there has never been any intention of decoupling both countries in the accession process».

Reuters har fått tilgang til et internt EU-dokument som ble sendt til EUs utenriksministre før rådsmøtet, hvor det advares om at Russland og Kina har fått økt innflytelse i regionen under pandemien, blant annet gjennom å tilby rask tilgang til vaksiner. «The widespread perception in the Western Balkans is that the prospect of accession is receding and that European inspirations are lost under a complex set of conditions and procedures», står det i dokumentet ifølge Reuters.

Dagen etter rådsmøtet, oppfordret statsminister Zoran Zaev EU-landene til å oppfylle sine forpliktelser og åpne medlemskapsforhandlinger med Nord-Makedonia: «We are not asking more than what we deserve: to hold our first Intergovernmental Conference as soon as possible. It has been acknowledged and confirmed that since March 2020 we have fulfilled our obligations. It is time for the EU to deliver».

Slovenia tar over formannskapet i EU 1. juli. Statsminister Janez Janša har tidligere varslet at Vest-Balkan vil bli en prioritering under formannskapsperioden, og at det vil bli holdt et uformelt toppmøte om regionen i oktober. Dette ble også bekreftet av Slovenias utenriksminister under rådsmøtet 10. mai.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 21.05.2021 08:31
: