EU/EØS-nytt - 21. januar 2021

Arbeidstakeres rett til å være «offline» | Forslag til nytt cybersikkerhetsdirektiv | Digital skatt: Kommisjonen starter prosess igjen | Endring av Schengen-reglene om indre grensekontroll på høring | EUs finansieringsmekanisme for fornybar energi

Arbeidstakeres rett til å være «offline»

Europaparlamentet mener det er en grunnleggende rettighet for arbeidstagere å være frakoblet arbeidsrelaterte oppgaver utenom arbeidstid (right to disconnect), og behandler denne uken en resolusjon som ber Kommisjonen legge frem et direktivforslag med minimumskrav. Den utbredte bruken av hjemmekontor under koronapandemien har ført til økt fokus på balansen mellom arbeidstid og fritid, og i halvparten av medlemslandene pågår det enten diskusjoner om arbeidstakeres rett til å være frakoblet, eller det er utformet nasjonale lovforslag. Det europeiske økonomiske og sosiale utvalg (EESC), hvor arbeidslivets parter er representert, er ventet å snarlig vedta en uttalelse om retten til å være frakoblet, og det portugisiske formannskapet vil arrangere en høynivåkonferanse om temaet i mars.

Forslag til nytt cybersikkerhetsdirektiv

Europakommisjonen har foreslått en oppdatering av EUs cybersikkerhetsregler for kritiske sektorer, samt en ny cybersikkerhetsstrategi. Forslaget er en del av en styrket innsats for å motvirke større datasikkerhetsbrudd og angrep fra aktører med støtte fra fremmede stater. Forslaget fremmes blant annet på bakgrunn av et nylig dataangrep mot Det europeiske legemiddelbyrået, som er involvert i arbeidet med godkjenning av koronavirusvaksiner. Det har også vært en rekke andre angrep mot strategiske industrier og offentlige institusjoner i Europa de siste årene. Forslaget til nytt cybersikkerhetsdirektiv er markert som EØS-relevant.

Digital skatt: Kommisjonen starter prosess igjen

Europakommisjonen planlegger å legge frem et forslag til direktiv om digital skatt i løpet av andre kvartal 2021, og forsikrer at det vil være kompatibelt med resultatet fra det pågående internasjonale arbeidet i OECD og G20. En innledende konsekvensanalyse ble presentert forrige uke, og det er lansert en åpen høring. OECDs forslag til en internasjonal skattereform har vært ute på høring, og et flertall av innspillene etterlyser en forenkling, samtidig som det er delte meninger om hvilke selskap som skal omfattes av en digital skatt. USAs handelsmyndigheter har undersøkt nasjonale skattetiltak i enkelte EU-land, og konkluderer med at de diskriminerer amerikanske teknologiselskaper. En varslet straffetoll mot franske produkter er foreløpig satt på vent.

Endring av Schengen-reglene om indre grensekontroll på høring

Europakommisjonen ønsker å endre EUs grenseforordning. Det gjelder blant annet reglene for å innføre indre grensekontroll. En første høring, som presenterer målene for en revisjon og alternative løsninger, er åpen fram til 5. februar. Samtidig har EU-domstolen blitt forelagt to saker hvor de bes om å tolke grenseforordningens regler om indre grensekontroll. Den danske regjeringen mener utfallet av sakene i domstolen kan få vesentlig betydning for den danske grensekontrollen. Kommisjonen la denne uken fram meddelelsen A united front to beat COVID-19, som også omhandler grensekontroll, og i dag møtes EU-ledere for å diskutere koordinering av innsatsen mot covid-19-pandemien.

EUs finansieringsmekanisme for fornybar energi

En ny mekanisme for å gi støtte til fornybarprosjekter i EU trådte i kraft i oktober 2020. Her skal medlemslandene kunne velge om de vil være vertskap for fornybar energiprosjekter, eller bidra med å investere i fornybar energi i andre medlemsland. Både vertsland og bidragsytere skal etter en felles formel få beregne en andel av utslippskuttene i respektive lands utslippsstatistikk. Private investorer skal også kunne delta. Medlemsland og private aktører har frist til 15. februar til å melde inn sine ønsker om å delta. Finansieringsmekanismen er merket som EØS-relevant av EU, men i en nylig avsluttet høring peker olje- og energidepartementet på at dette ikke er avklart fra norsk side. I høringen kritiserer Energi Norge regjeringen for å sende rettsakten på høring uten relevante notater, vurderinger eller forklaringer.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Storseier for Norge og ESA – nå får vi slippe til i EU-domstolen – artikkel i Rett24 om en  avgjørelsen fra EU-domstolens president som betyr at EØS EFTA-landene igjen, etter 10 år «i kulden», får lov til å intervenere i saker for EU-domstolen. Det gjelder direkte søksmål, som f.eks. traktatbruddsaker mellom EU og et medlemsland. Konkret gjelder det at Norge får mulighet til å ha skriftlig innlegg i en sak mot Østerrike om levekostjusterte trygdeytelser. Norge har hele tiden hatt mulighet til å ha skriftlige innlegg i saker om rådgivende uttalelser.

Consultation on the possible publication of Written Observations in Advisory Opinion Cases – EFTA-domstolen vurderer å publisere skriftlige innlegg i saker om rådgivende uttalelser. Disse vil i tilfelle bli publisert etter at dommen er avsagt.

The EU’s initial contribution to the public health response to COVID-19 – rapport fra EUs revisjonsrett, som dekker første halvår av 2020: «This is not an audit report, it is a review of the EU’s initial response to the pandemic mainly based on publicly available information or material specifically collected for this purpose».

Debat om vacciner i Europa-Parlamentet – EU-nytt fra Folketingets administrasjon: «Udvalgsdebat i Parlamentet og sundhedskonference i den konservative EPP-gruppe bringer nye aspekter af EU’s vaccinestrategi og vaccinerne frem».

EU-politisk debatt i Sveriges riksdag – debatt 20. januar: «EU-minister Hans Dahlgren (S) inleder debatten med att redogöra för regeringens prioriteringar i EU-arbetet».

Brexit: The EU-UK trade deal : What Think Tanks are thinking – fra European Parliamentary Research Service (EPRS): «links to recent commentaries, studies and reports from international think tanks on Brexit and related issues».

Adequate minimum wages – Briefing fra European Parliamentary Research Service (EPRS). I notatet analyseres styrker og svakheter ved Europakommisjonens konsekvensutredning som ble lagt fram sammen med selve forslaget til direktiv.

Bör EU föra en tuffare handelspolitik mot Kina? – analyse fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps): «För att sätta press på Kina behöver EU nu samarbeta med USA och Japan».

The European space sector as an enabler of EU strategic autonomy – in-depth analysis skrevet på oppdrag fra Europaparlamentet.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg