EU/EØS-nytt - 18. november 2021

Europaparlamentet med sterk støtte til europeisk minstelønn | Foreløpig enighet i Rådet om DMA og DSA | Norske innlegg for EU-domstolen | Revisjon av EU-reglene for lufttransporttjenester | Sveits og EU starter politisk dialog

Europaparlamentet med sterk støtte til europeisk minstelønn

Som venta ga eit stort fleirtall i Europaparlamentets arbeids- og sosialkomité støtte til framlegget om eit direktiv om passande minstelønn i EU. I avrøystinga 11. november gjekk komiteen inn for strengare krav for å få unntak enn det Kommisjonen har gjort framlegg om. Medlemslanda i Rådet er venta å vedta ein posisjon 6. desember som går i motsett retning.

Foreløpig enighet i Rådet om DMA og DSA

EU-landenes ambassadører har oppnådd en foreløpig enighet om forordningsforslagene for å regulere plattformøkonomien, Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA). Den felles posisjonen på DMA ble vedtatt 10. november, og støtter Kommisjonens forslag til kriterier for hvilke selskaper som er «portvoktere». Et sentralt tema i DMA-diskusjonene har vært forholdet mellom Kommisjonen og nasjonale myndigheter, og EU-landene fastholder i vedtaket at Kommisjonen skal ha hovedansvaret for å håndheve det nye regelverket. I Europaparlamentet er det også enighet om en felles posisjon om DMA, melder Financial Times 18. november. EØS EFTA-landene har nylig kommentert DMA-forslaget. De mener nasjonale myndigheter bør involveres mer effektivt i overvåkingen og håndhevingen av DMA, og foreslår at det opprettes et rådgivende styre (Advisory Board) med deltakelse fra medlemslandene. Rådets foreløpige posisjon på DSA ble vedtatt 17. november, og gir blant annet plattformene en 24-timers frist for å fjerne ulovlig innhold, og en sentralisert håndheving av svært store plattformer. Rådet er ventet å formelt vedta posisjoner på både DMA og DSA på konkurranserådsmøtet 25. november.

Norske innlegg for EU-domstolen

Utenriksdepartementet har oppdatert en oversikt over pågående rettssaker for EFTA- og EU-domstolen der Norge er involvert. Vi omtaler her et utvalg saker hvor Norge har intervenert eller avgitt innlegg (svensk sak om studiestøtte, reservasjon av kontrakter for ideelle aktører, irsk sak om unionsborgerdirektivet, og utvikling i sak om kjøpekraftjustering av familieytelser).

Revisjon av EU-reglene for lufttransporttjenester

Forslag til revisjon av EUs forordning om lufttransporttjenester skulle ha vært lagt fram i 2020, men ble utsatt på grunn av pandemien. Nå er et notat om den planlagte revisjonen på høring i EU. Lufttransport er blant de sektorene som ble hardest rammet av covid-19-krisen, og høringsnotatet tar opp tema som flyselskapenes økonomiske soliditet, krav til eierskap og kontroll, og bestemmelser om forpliktelser til offentlig tjenesteytelse (FOT). Arbeids- og ansettelsesvilkår for kabinansatte, grønn og digital omstilling av sektoren, og regler for nye tjenester, som bruk av droner, er også en del av høringen.

Sveits og EU starter politisk dialog

Denne uken reiste den sveitsiske utenriksministeren til Brussel for å møte Europakommisjonens visepresident. Det er det første møte etter at Sveits for et halvt år siden trakk seg fra forhandlingene med EU om en ny rammeavtale. Det er ikke snakk om nye forhandlinger, men om å åpne for en politisk dialog om status og veien videre. Tema som sveitsiske utbetalinger («EØS-midler») og deltakelse i forskningsprogrammet Horisont ble diskutert. Det neste møtet finner sted i januar neste år. Selv om EU ønsker betydelige framskritt allerede neste år, så vil en avklaring etter valget i Sveits høsten 2023 kanskje være mer sannsynlig.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Progress report of the EEA Joint Committee to the 53rd meeting of the EEA Council – rapport publisert i forkant av det halvårlige møtet i EØS-rådet, som kort oppsummerer status for EØS-samarbeidet: Hvor mange og hva er de viktigste rettsaktene som er tatt inn i EØS-avtalen siden sist møte? Hvor stort er det såkalte etterslepet og hva er de viktigste utestående rettsaktene? Etterslepet har økt litt, og er nå på ca. 600 rettsakter. Ny på listen over viktige utestående rettsakter er økologiforordningen fra 2018.

Fra Norges delegasjon til EU:
Energinytt – uke 45
Samferdselsnytt – uke 45

Sikkerhetspolitikken i Europa : mot fragmentering eller samling? – NUPI-seminar 30. november. Det markerer slutten på et prosjekt og forskerne vil legge frem de viktigste funnene samt diskutere hva disse betyr for EUs integrasjon i tiden som kommer.

En strategisk kompass för att göra Europa till en säkerhetsgarant – forordet til utkastet til EUs strategiske kompass, fra EUs utenrikstjeneste (EEAS). Kompasset skal gi retning for EUs forsvars- og sikkerhetspolitikk de neste 5-10 årene, og et utkast ble diskutert denne uken av EUs utenriksministre. Selve utkastet er unntatt offentlighet.

Arctic : speech by Josep Borrell – på EU Arctic Forum + Indigenous Peoples’ Dialogue. Borrell er EUs høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Status for situationen ved den polske grænse til Belarus – notat til Folketingets Europaudvalg fra Udenrigsministeriet, 18. nov. 2021.

ACERs Preliminary Assessment of Europe’s high energy prices and the current wholesale electricity market design – første rapport fra ACER om energipriser og utforming av elektrisitetsmarkedet. ACERs endelige anbefalinger skal publiseres i april 2022.

Climate change : What Think Tanks are Thinking – et utvalg rapporter og kommentarer fra internasjonale tenketanker, foretatt av Europaparlamentets utredningstjeneste, EPRS.

Why strong EU competition and state aid rules matter – felles brev fra næringsministrene i Danmark, Finland, Sverige, Nederland, Irland og Romania. Det er et innspill til Europakommisjonens forslag til reform av statsstøtte- og konkurransepolitikken.

Statement on transparency and democracy in the international sport federations – felles uttalelse fra kulturministre i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge. Ministrene ber de andre EU-landene om å undertegne uttalelsen. Saken skal opp på Rådsmøtet i EU 29. og 30. november. I uttalelsen vises det til FIFAs godkjenning av fotball-VM i Qatar.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket), Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen) og Per S. Nestande (internasjonal avdeling).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg