EU/EØS-nytt - 20. mai 2020

Hvitvasking – nytt EU-byrå eller styrking av EBA? | Utbytte og bonus ikke tillatt etter nye statsstøtteregler | Medisinmangel – viktig tema i ny legemiddelstrategi | Mot utfasing av kvikksølv i lysrør? | Parlamentarisk EU-kontroll: Folketinget kritiserer regjeringen

Hvitvasking – nytt EU-byrå eller styrking av EBA?

Europakommisjonen la forrige uke fram en handlingsplan om nye felles initiativ for å bekjempe hvitvasking. Ifølge planen vil det neste år bli lagt fram et forslag om å styrke EUs felles tilsyn og håndheving, enten som et nytt EU-byrå eller ved at EUs banktilsyn (EBA) gis økt myndighet. Kommisjonen vil også foreslå en ytterligere harmonisering av EUs hvitvaskingsdirektiv, hvor deler av det mest sannsynlig gjøres om til en forordning. Handlingsplanen er på høring fram til 29. juli.

Utbytte og bonus ikke tillatt etter nye statsstøtteregler

Europakommisjonen innfører nok en endring av de midlertidige rammebestemmelsene for statsstøtte som ble vedtatt den 19. mars 2020. Under strenge betingelser gir Kommisjonen europeiske land mulighet til å foreta rekapitalisering av selskaper som nå er i vanskeligheter på grunn av koronakrisen. Betingelsene inkluderer et forbud mot å betale utbytte eller bonuser til toppledere. EFTAs overvåkingsorgan ESA vil benytte de samme vilkårene.

Medisinmangel – viktig tema i ny legemiddelstrategi

Tiltak mot medisinmangel har vært diskutert i EU i flere år. Utbruddet av koronaviruset har satt fart i diskusjoner om EUs framtidige legemiddelpolitikk, og krisen kan skape en åpning for å finne fram til en enighet i EU. Sentrale tema er: mangel på legemidler, forsyningskjeder, beredskapslagre, egenproduksjon av legemidler, og råvaretilgangen fra India. EUs helseministre diskuterte den kommende legemiddelstrategien på et møte forrige uke. Arbeidet med strategien prioriteres og den er ventet lagt fram allerede i slutten av juli, og ikke på slutten av året som opprinnelig planlagt, og vil bli prioritert av det tyske formannskapet.

Mot utfasing av kvikksølv i lysrør?

RoHS 2-direktivet skal etter planen evalueres i 2020, og unntakene for bruk av kvikksølv i lysrør er blant spørsmålene som skal vurderes. En ny rapport viser at en utskiftning av slike lyskilder kan ha lavere kostnader enn tidligere antatt. Norge, Sverige og Danmark sendte tidligere i år innspill til Europakommisjonen hvor de ba om et forbud mot bruken av kvikksølv i lysrør. Tyskland og bransjen er motstander av et slikt forbud.

Parlamentarisk EU-kontroll: Folketinget kritiserer regjeringen

Folketingets arbeid med å føre kontroll med EU-politikken og påvirke regjeringens posisjon i forhandlingene i EU om viktige saker har blitt vesentlig forverret siden koronautbruddet. Det kommer fram i et brev fra Folketingets presidentskap til statsminister Mette Fredriksen. Det understrekes at det er avgjørende for et fortsatt tillitsfullt samarbeid om EU-politikken at regjeringen ivaretar Europaudvalgets informasjonsbehov og muligheter for reell innflytelse.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Myndighetsoverføring og EU – faktaarket fra stortingsbiblioteket er oppdatert.

Plenumsmøte i Europaparlamentet : Økonomiske tiltak etter koronakrisa, langtidsbudsjett, sporingappar og situasjonen i Ungarn – innberetning fra Per S. Nestande, Stortingets Brussel-kontor.

A French-German Initiative for the European Recovery from the Coronavirus Crisis – erklæring om fransk-tyske tiltak publisert etter møtet mellom Angels Merkel og Emmanuel Macron 18. mai.

Coronakrisen påskyndar skydd mot fientliga företagsuppköp – notat fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps): «Efter finanskrisen köpte aktörer utanför EU upp undervärderade europeiska företag inom kritiska sektorer. Företeelsen ligger bakom förslaget att EU-länderna ska kunna granska och stoppa sådana uppköp. Arbetet med förslaget har påskyndats av pandemin – och nu agerar även Sverige för skärpt granskning av utländska investeringar».

EUs fjerde jernbanepakke : konstitusjonelle spørsmål – juridisk betenkning skrevet av Christoffer Conrad Eriksen, på oppdrag fra Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund.

Covid-19, internasjonal politikk og Norge – webinar 26. mai kl. 16. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og NUPI-direktør Ulf Sverdrup ser på hvilke endringer Covid-19 har ført til i internasjonal politikk og hva dette har å si for Norge.

The Future Relationship with the EU : The UK’s approach to negotiations with the European Union – den britiske regjeringen har blant annet lagt fram et utkast til en frihandelsavtale, samt utkast til avtaler på en rekke andre områder, som fiskeri, energi og rettslig samarbeid.

Study on energy storage : contribution to the security of the electricity supply in Europe – rapport fra Europakommisjonen som blant annet presenterer anbefalinger «to update the regulatory framework that applies to energy storage technologies and to design a set of policy actions to speed up the market penetration of storage technologies, at EU and national level».

Fit for future-plattformen – en ny høynivå ekspertgruppe ble lansert av Europakommisjonen 11. mai. Gruppen skal bistå med å forenkle eksisterende EU-lovgivning og minske administrative byrder for borgere og virksomheter. Den erstatter dagens Refit-plattform.


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg