Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Midlertidige bestemmelser for transportsektoren pga. covid-19

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til fire rettsakt fra Europakommisjonen om innføring av midlertidige bestemmelser for transportsektoren pga. covid-19.

Europakommisjonen la 29.  april 2020 fram forslag til fire rettsakter om innføring av midlertidige bestemmelser for transportsektoren pga. covid-19-pandemien. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at forslagene vil bidra til å lette situasjonen i transportsektoren ved å avhjelpe praktiske problemer, fjerne administrative byrder og øke fleksibiliteten. De fire rettsaktene er forslag til:

  • En forordning med endring i bestemmelsene for gyldigheten av visse sertifikater, lisenser og godkjenninger og utsettelse av visse regelmessige kontroller og opplæringer innen vei, jernbane og sjø.
  • En forordning som vil endre forordningen om havneavgifter for å gjøre det mulig for forvaltningsorganer eller vedkommende myndigheter å vise fleksibilitet med hensyn til innkreving av havneinfrastrukturvederlag.
  • En forordning som vil endre felles regler for drift av lufttrafikk bl.a. knyttet til bakkehåndteringstjenester.
  • Et direktiv som vil endre gjennomføringsperioden for to direktiver på jernbaneområdet knyttet til bestemmelser om sikkerhet og interoperabilitet.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Samferdselsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av dette regelverket. Samferdselsdepartementet orienterte om forslagene i en pressemelding 4. mai og ba om eventuelle innspill til utforming av norske posisjoner innen 15. mai.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 05.05.2020 13:24

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: