Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Styrket sikkerhet for ID-kort og oppholdsdokumenter

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til en rettsakt fra Europakommisjonen om styrket sikkerhet for ID-kort og oppholdsdokumenter.

Europakommisjonen la 17. juni 2018 fram forslag til en forordning om styrket sikkerhet for identitetskort og oppholdsdokumenter utstedt til unionsborgere og dere familiemedlemmer. Det skal gjøre det lettere for EU-borgere å benytte seg av retten til fri bevegelse. Kommisjonen skrev i sin pressemelding at forslaget er en del av en rekke tiltak for å frata terrorister og kriminelle midlene til og mulighetene til å planlegge, finansiere og utføre kriminelle handlinger. Dette skal bl.a. skje gjennom å redusere muligheten til falske identifikasjonsdokumenter gjennom felles sikkerhetsstandarder, bruk av biometriske data og rask utfasing av ID-dokumenter som ikke oppfyller de nye kravene. Sammen med dette forslaget kom også forslag for å bekjempe terrorfinansiering, regler for å begrense tilgangen til innsatsfaktorer for å lage sprengstoff og skjerpede regler for import og eksport av våpen.

Forslaget ble behandlet i Europaparlamentet og Rådet og endelig vedtak kom tidligere i år, jf. omtale i Stortingets EU/EØS-nytt 6. mars 2019.

I Norge er det Justis- og beredskapsdepartementet som har ansvar for oppfølgingen av forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 04.07.2019 14:22

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: