Representantforslag om å forlenge kriseordningene for arbeidsfolk

Dette dokument

  • Representantforslag 48 S (2021–2022)
  • Frå: Mímir Kristjánsson, Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen
  • Sidetal: 2

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Statsminister Jonas Gahr Støres hovedbudskap til Stortinget 30. november 2021 var at pandemien ikke er over. Det settes smitterekorder og innføres stadig nye smitteverntiltak. Det er allerede innført tiltak som går særlig hardt ut over reiselivsnæringa, hoteller og restauranter, men også tilhørende bransjer. Og nye, mer inngripende tiltak ble varslet på ettermiddagen 7. desember. Det er også varslet at det vil komme krisetiltak for kriserammede bedrifter. Men krisetiltakene for arbeidsledige og permitterte må også forlenges umiddelbart. Kriseordningene for permitterte og arbeidsledige avvikles fra 1. januar 2022. Hvis det ikke tas grep nå, ligger titusener an til å gå ned i inntekt når dagpengesatsene kuttes igjen fra 1. januar. Og tusener vil måned for måned nå maksperioden og falle helt ut av dagpengesystemet.

Omlag 60 000 personer vil få et kutt i dagpengene (fra 80 pst. opp til 3 G ned til 62,4 pst.), og mange av dem som kan få dette kuttet, er lavtlønte. Og flere tusen personer ligger an til å falle helt ut av dagpengeordningen – totalt omkring 41 000 i løpet av neste halvår, fordi de har gått ut sin maksimale periode på dagpenger. Anslagene er hentet fra svar til Stortinget på budsjettspørsmål 298 og 420 fra Rødts fraksjon i finanskomiteen.

I Hurdalsplafformen står det:

«Krisetiltakene i forbindelse med koronapandemien skal vare like lenge som krisen, og videreføres eller fases ut i dialog med partene i arbeidslivet.»

Krisetiltakene for arbeidsfolk må videreføres så snart som mulig, sånn at de som blir rammet av permitteringer, får den forutsigbarheten de trenger. Det er ikke forsvarlig å kaste arbeidsledige ut av dagpengeordningen midt under en krise. De som har gått ledig lengst, har størst problemer med å komme seg i jobb. Når de mister dagpengene, må de tømme sparekontoen og selge det de har, før de kan søke sosialhjelp.

Forslagsstillerne mener at hvis man skal bevare dugnadsånden gjennom krisa, kan man ikke be dem som har mistet jobben om å betale en uforholdsmessig høy pris. Stortinget bevilget bedre inntektssikring for de ledige for å hjelpe dem da krisa traff oss. Mange trenger fortsatt den hjelpen. For alle dem som er ennå ikke har kommet i jobb, eller som blir permittert, er økonomien fortsatt vanskelig.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart forlenge maksimal stønadsperiode for mottakere av dagpenger inntil videre eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  2. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart forlenge endringer i dagpengeordningen som gjør at de som kvalifiserer til dagpenger, får en kompensasjonsgrad på 80 pst. på inntekt opp til 3 G inntil videre, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  3. Stortinget ber regjeringen enten vedta forskrift om å umiddelbart forlenge endringer i dagpengeordningen som halverer minstekravet til inntekt for å kvalifisere til dagpenger inntil videre, eller snarest komme tilbake til Stortinget med forslag til lovendring om det samme.

  4. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å fjerne de tre ventedagene før man får rett på dagpenger ved arbeidsledighet.

  5. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å videreføre den midlertidige ordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere som mister inntekt på grunn av koronautbruddet.

8. desember 2021

Mímir Kristjánsson

Bjørnar Moxnes

Marie Sneve Martinussen