Representantforslag om statlig vern av Ekebergsletta

Dette dokument

  • Representantforslag 102 S (2020–2021)
  • Frå: Kari Elisabeth Kaski og Lars Haltbrekken
  • Sidetal: 1
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Oslo er en by i sterk vekst. I årene som kommer, vil byen trenge mye ny infrastruktur og bebyggelse for å møte behovene til byens befolkning. Samtidig er det viktig å verne om de frie grøntarealene som i dag er tilgjengelige for befolkningen, og som stadig er truet av nedbygging.

Ekebergsletta er et slikt område – et verdifullt friområde for hele Oslos befolkning. Områdets naturskjønnhet, beliggenhet og størrelse gjør Ekebergsletta med omkringliggende grøntarealer til et helt unikt område i Oslo. Området består av en opparbeidet allmenning og uberørt natur. På området er det historisk verdifulle kulturminner som må sikres vern, og grøntområder som brukes både til sportslig aktivitet og kulturaktiviteter. Denne sammensetningen utgjør områdets egenart. Den må bevares for fremtidige generasjoner.

Den beste måten å sikre området mot privatisering og ytterligere utbygging på er ved statlig vern, som også ivaretar behovet for å anvende området til idrettsaktiviteter og andre kulturaktiviteter som ikke skader landskapet.

Bystyret i Oslo har vedtatt at de ønsker at Ekebergsletta skal vernes som landskapsvernområde. Byrådet har også fulgt dette opp, og ballen ligger nå hos statlige myndigheter.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen ta initiativ til vern av Ekebergsletta.

4. februar 2021

Kari Elisabeth Kaski

Lars Haltbrekken