Representantforslag om å stoppe NorthConnect endelig

Dette dokument

  • Representantforslag 8 S (2020–2021)
  • Frå: Bjørnar Moxnes
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Vår kraftforedlende industri sikrer sysselsetting, verdiskaping og bosetting langs kysten vår. Den gir eksportinntekter i milliardklassen og er verdens reneste metallindustri. Men denne industrien havner i faresonen hvis markedet får påføre kalde Norge omtrent de samme energikostnadene som landene lenger sør i Europa. Det vil skje i økende grad for hver nye utenlandskabel for strøm.

7. september 2020 sendte regjeringen ny energilov ut på høring. Der står det svart på hvitt at NorthConnect-søknaden ligger på vent i departementet. Regjeringen kan fortsatt godkjenne søknaden når som helst, uten at det må gjennom Stortinget – dette på tross av den store parlamentariske og folkelige motstanden mot kabelen.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har vurdert den samfunnsøkonomiske lønnsomheten til NorthConnect-kabelen, og den kommer utelukkende ut som samfunnsøkonomisk lønnsom fordi den sørger for inntekter til kraftselskapene – inntekter som kommer fra husholdningene og industrien gjennom økt strømpris. Kabelen kan medføre at forbrukerne og industrien får 4 mrd. kroner høyere strømregning hvert år.

NorthConnect-saken har blitt tatt opp i Stortinget gjentatte ganger denne perioden, men fordi regjeringspartiene, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet inngikk en avtale om å underlegge Norge EUs energibyrå ACER, som også omfattet spørsmålet om utenlandskabler, har det vært vanskelig å få en reell behandling.

Rødt har hele veien vært mot ACER, og mot at private skal eie utenlandskabler. Dessverre er heller ikke lovforslaget regjeringen har sendt på høringen tilstrekkelig til å hindre flere kabler i privat eie. Det vil uansett ikke være noe bedre at staten bygger NorthConnect. Det vil drive opp strømprisen like mye, det hjelper industrien ingenting.

Den kraftforedlende industrien bruker strøm jevnt døgnet rundt. Det gir den mest skånsomme belastningen på vassdragsnaturen. Flere kraftkabler ut av landet gir ikke mer strøm å eksportere, og kablene kan bare finansieres gjennom såkalte flaskehalsinntekter, som forutsetter økt effektkjøring i kraftverkene. Konsekvensene av eventuelt økt effektkjøring og de skadene det medfører for naturmiljøet som følge av denne kabelen, er ikke utredet. Bygging av NorthConnect vil medføre reduserte handelsinntekter på Statnetts andre utenlandsforbindelser, som igjen gir norske forbrukere høyere nettleie. NorthConnect vil i hovedsak fungere som en eksportkabel, den er ikke nødvendig for å sikre norsk forsyningssikkerhet.

Den kraftforedlende industrien trenger et tydelig signal om at vi satser på den, ikke ny usikkerhet om kraftpriser og krafttilgang. Den eneste sikre måten å sørge for at NorthConnect ikke bygges, er at Stortinget sier klart og tydelig nei til konsesjon.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen umiddelbart avslå søknaden om å bygge utenlandskabelen NorthConnect.

5. oktober 2020

Bjørnar Moxnes