Representantforslag om å sikre omsorgspenger til foreldre som må jobbe mindre på grunn av reduserte åpningstider i barnehagene og SFO

Dette dokument

  • Representantforslag 100 S (2019–2020)
  • Frå: Solfrid Lerbrekk, Kari Elisabeth Kaski, Mona Fagerås, Nicholas Wilkinson, Karin Andersen og Freddy André Øvstegård
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Svært mange barnehager og SFO-er har begrensede åpningstider etter gjenåpningen. Begrensede åpningstider er begrunnet i hensynet til å kunne gjennomføre smittevernstiltak. Åpningstidene varierer fra kommune til kommune og fra barnehage til barnehage. Mange barnehager praktiserer nå 6- og 7-timers åpningstid.

Mange foreldre får ikke arbeidet sin fulle arbeidstid med begrensede åpningstider. Regjeringen har så langt ikke endret noen regler for foreldres rett til å få kompensert for den tiden de ikke kan arbeide på grunn av reduserte åpningstider.

I VG 19. april 2020 bekreftet statssekretær Vegard Einan i Arbeids- og sosialdepartementet at departementet ikke har noe arbeid på gang når det gjelder å finne løsninger for foreldre som må arbeide kortere på grunn av åpningstidene:

«Tilpasning av arbeidstid til reduserte åpningstider i barnehagene må løses på den enkelte arbeidsplass, i dialog mellom arbeidstager og arbeidsgiver.»

Forslagsstillerne mener det er en ansvarsfraskrivelse å velte ansvaret over på den enkelte forelder, arbeidstaker og arbeidsgiver. Det er ikke slik at det skal være den enkelte som skal betale prisen for tiltakene i barnehagen. Det er fellesskapet som må ta ansvaret for at den enkelte familie ikke mister inntekt eller muligheter i arbeidslivet på grunn av situasjonen.

I dag er det slik at det er opp til arbeidsgiver å godkjenne enkelttimer eller halve dager til omsorgspenger. Forslagsstillerne mener retten til å ta ut enkelttimer i omsorgspenger må gjøres gjeldende for alle arbeidstakere med behov grunnet i kortere åpningstider for barnepass. Utvidelse av omsorgspengene må også utvides i takt med behovet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag
  1. Stortinget ber regjeringen straks sikre at alle arbeidstakere med behov grunnet kortere åpningstider i barnehager og SFO har rett til omsorgspenger også for enkelttimer og halve dager, samt gi arbeidsgivere en plikt til å legge til rette for dette.

  2. Stortinget ber regjeringen fremme nødvendige forslag for å sikre at foreldre som må ta ut omsorgsdager grunnet manglende barnetilsyn, får fortsatt rett til lønn, i første omgang gjennom å øke den midlertidige kvoten med ytterligere 20 dager.

5. mai 2020

Solfrid Lerbrekk

Kari Elisabeth Kaski

Mona Fagerås

Nicholas Wilkinson

Karin Andersen

Freddy André Øvstegård