Representantforslag om å etablere et etikkråd for Statens pensjonsfond Norge etter modell fra Statens pensjonsfond utland

Dette dokument

  • Representantforslag 214 S (2017–2018)
  • Frå: Steinar Reiten, Geir Jørgen Bekkevold og Kjell Ingolf Ropstad

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at Folketrygdfondet forvalter Statens pensjonsfond Norge (SPN). Kapitalen investeres i verdipapirer som aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige, innenfor de rammene Finansdepartementet har gitt.

I motsetning til Statens pensjonsfond utland (SPU), populært kalt oljefondet, som har et etikkråd oppnevnt av Finansdepartementet for å vurdere om fondets investeringer er i tråd med de etiske retningslinjene til SPU, har ikke SPN et slikt etikkråd.

I utgangspunktet investerer SPU i langt mer utfordrende selskaper med tanke på etikk og samfunnsansvar enn SPN. Samtidig er det naivt å tro at selskaper i de nordiske landene er blottet for utfordringer knyttet til etikk og samfunnsansvar. Dessuten blir det lagt merke til internasjonalt at Norge har et etikkråd for SPU, men ikke for SPN, som investerer i landets hjemlige trakter.

Forslagsstillerne mener at et etikkråd for SPN både ville være positivt for SPNs arbeid med etikk og samfunnsansvar og for anseelsen til SPUs etikkarbeid. Forslagsstillerne antar at det mest nærliggende vil være å utvide mandatet til SPUs etikkråd til å omfatte SPN, men dette er det opp til regjeringen å vurdere.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om et etikkråd for Statens pensjonsfond Norge etter modell av Statens pensjonsfond utland, som skal gi anbefalinger og vurdere observasjon og utelukkelse av selskaper.

10. april 2018

Steinar Reiten

Geir Jørgen Bekkevold

Kjell Ingolf Ropstad