Representantforslag om granskning og tiltak for å forhindre dobbeltroller i offentlig barnevern

Dette dokument

  • Representantforslag 111 S (2017–2018)
  • Frå: Freddy André Øvstegård, Petter Eide og Karin Andersen
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Den siste tiden har det kommet stadig nye avsløringer om kommersielle interesser i barnevernet, blant annet om at ansatte i det kommunale barnevernet har, og har hatt, roller i private, kommersielle barnevernsleverandører. I 2016 kjøpte det offentlige barnevernstjenester for 2,9 mrd. kroner fra private aktører. VG har i en sak 14. januar 2018 vist at 59 barnevernsansatte har solgt eller selger private barnevernstjenester, samtidig som at de jobber eller har jobbet for det offentlige barnevernet.

Det er altså fare for at dobbeltroller i barnevernet kan påvirke barnevernssaker og innkjøp av barnevernstjenester. Tilliten og legitimiteten til barnevernets faglige vurderinger er avgjørende for et trygt og godt barnevern som setter barnets hensyn først. Det må ikke være noen tvil om hvorvidt faglige vurderinger og barnets beste er det avgjørende i behandlingen av barnevernssaker. Kommersielle interesser må ikke kunne påvirke disse vurderingene.

Det er behov for at et offentlig utvalg gransker dobbeltroller i det kommunale barnevernet der offentlige ansatte også har roller i private barnevernsaktører som har solgt eller selger barnevernstjenester til det offentlige. Utvalgets arbeid skal bidra til å skaffe oversikt over omfanget av dobbeltroller i barnevernet, vurdere om gjeldende lovverk er godt nok og i hvilken grad lovverket etterleves i sektoren, samt vurdere behovet for og foreslå eventuell styrking av lovverket der dette anses som utilstrekkelig for å hindre at ansatte i det kommunale barnevernet har roller i det private, kommersielle barnevernet som kan så tvil om det offentlige barnevernets habilitet.

Videre må regjeringen sørge for at slike rolleblandinger ikke skal finne sted, gjennom å sikre at ansatte i barnevernet som vurderer tiltak, ikke har roller i private barnevernsleverandører som kan ha kommersiell interesse av disse vurderingene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  1. Stortinget ber regjeringen nedsette et offentlig utvalg som skal granske dobbeltroller i det kommunale barnevernet der ansatte i barnevernet også har roller i private barnevernsaktører som selger eller har solgt barnevernstjenester til det offentlige, og hvilken påvirkning dette kan ha hatt, samt vurdere om gjeldende lovverk er tilstrekkelig, hvordan dette etterleves og videre vurdere behovet for styrking av lovverket.

  2. Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag for å sikre at ansatte i det offentlige barnevernet ikke har kommersielle interesser og mulighet for rolleblanding.

18. januar 2018

Freddy André Øvstegård

Petter Eide

Karin Andersen