Søk

Bakgrunn

I 2018 er det ett hundre år siden første verdenskrig tok slutt - en global konflikt som startet i 1914 og fikk sin ende 11. november 1918. På de fire årene måtte om lag 18 millioner mennesker bøte med livet. Norge ble også berørt – nesten to tusen norske sjømenn i handelsflåten døde på grunn av krigshandlingene. Dette gjør første verdenskrig til en av de mest brutale kriger i historien. Det er ingen grunn til å feire en slik hendelse, men den kan være vel verdt å markere – og minnes. I dag er verden preget av mer enn 55 væpnede konflikter. Behovet for dialog og forsoning rundt om i verden er stort, også i dag. Dessverre ser det ut til å vedvare i enda mange generasjoner.

Nansen Center for Peace and Dialogue/Nansen Fredssenter på Lillehammer har jobbet med dialog som metode i fredsskapende arbeid etter konflikter og krig siden 1995. Siden da har mer enn 2 000 personer fra Europa, Asia og Afrika deltatt i dialogseminarer i Lillehammer.

I juni 2018 inviterer Nansen Fredssenter, i samarbeid med en rekke aktører, til en global konferanse om dialog for fred – i Dialogbyen Lillehammer. Uten å bruke store offentlige midler til en markering av slutten på første verdenskrig bør dette arrangementet være en verdig ramme for en offisiell norsk markering.