Representantforslag om 100-årsmarkering av slutten på 1. verdenskrig - i Dialogbyen Lillehammer 2018

Dette dokument

  • Representantforslag 45 S (2016–2017)
  • Dato: 16.02.2017
  • Frå: Ola Elvestuen og Ketil Kjenseth
  • Sidetal: 1
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

I 2018 er det ett hundre år siden første verdenskrig tok slutt - en global konflikt som startet i 1914 og fikk sin ende 11. november 1918. På de fire årene måtte om lag 18 millioner mennesker bøte med livet. Norge ble også berørt – nesten to tusen norske sjømenn i handelsflåten døde på grunn av krigshandlingene. Dette gjør første verdenskrig til en av de mest brutale kriger i historien. Det er ingen grunn til å feire en slik hendelse, men den kan være vel verdt å markere – og minnes. I dag er verden preget av mer enn 55 væpnede konflikter. Behovet for dialog og forsoning rundt om i verden er stort, også i dag. Dessverre ser det ut til å vedvare i enda mange generasjoner.

Nansen Center for Peace and Dialogue/Nansen Fredssenter på Lillehammer har jobbet med dialog som metode i fredsskapende arbeid etter konflikter og krig siden 1995. Siden da har mer enn 2 000 personer fra Europa, Asia og Afrika deltatt i dialogseminarer i Lillehammer.

I juni 2018 inviterer Nansen Fredssenter, i samarbeid med en rekke aktører, til en global konferanse om dialog for fred – i Dialogbyen Lillehammer. Uten å bruke store offentlige midler til en markering av slutten på første verdenskrig bør dette arrangementet være en verdig ramme for en offisiell norsk markering.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag til hvordan Norge i 2018 skal markere at det er 100 år siden avslutningen av første verdenskrig.

16. februar 2017

Ola Elvestuen

Ketil Kjenseth