Stortinget - Møte torsdag den 30. november 2017

Dato: 30.11.2017
President: Olemic Thommessen

Søk

Innhald

Formalia

President: Olemic Thommessen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Ragnhild Queseth Haarstad

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Ragnhild Queseth Haarstad var i flere tiår en dyktig og markant skikkelse i senterbevegelsen. Både som leder for Senterkvinnene og som stortingsrepresentant og statsråd for Senterpartiet har hun satt tydelige fotefar. Hun var klar og ofte urokkelig i meninger og argumentasjon. Hun hadde et blikk for de svakeste i samfunnet og nølte ikke med å si fra om det hun anså som urettferdighet.

Ragnhild Queseth Haarstad markerte seg i et bredt spekter av politiske saker gjennom hele 1980- og 1990-tallet. Hun var tydelig i kampen mot atomvåpen, mot utplassering av atomraketter i Europa, hun engasjerte seg i kultursaker, i energi- og miljøsaker og i kommunal- og distriktspolitiske saker. Hun var opptatt av spennvidden i Senterpartiet og representerte en viktig del av akkurat den. Det var i sentrum hun hørte hjemme, som hun selv sa.

Det var en skolesak som første gang vakte Ragnhilds interesse for politikk. – Vi kjempet en innbitt kamp for å beholde skolene, og Senterpartiet var det eneste partiet som kunne presentere en anstendig politikk, sa hun i et intervju i Hamar Arbeiderblad i 1982.

Ragnhild Queseth Haarstad var medlem av Grue kommunestyre fra 1971 til 1975 og av Hedmark fylkesting fra 1975 til 1982. Fra 1981 til 1997 var hun stortingsrepresentant for Senterpartiet fra Hedmark. Gjennom alle sine verv ble hun sentral ved mange korsveier i norsk politikk de siste 40 årene. Hun var sentral på 1980-tallet i sin opposisjon til atomvåpenpolitikken, hun var sentral som leder av Senterkvinnene da Senterpartiet gikk ut av Syse-regjeringen i 1990, hun var en markant leder i energi- og miljøkomiteen fra 1993 til 1997, og hun avsluttet sin politiske karriere som kommunalminister i sentrumsregjeringen fra 1997 til 1999.

Politiske motstandere kunne oppleve Ragnhild Queseth Haarstad som tydelig og noen ganger steil. De som samarbeidet nært med henne, opplevde henne som humoristisk, varm og tydelig.

Vi takker Ragnhild Queseth Haarstad for hennes store innsats i norsk politikk og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Morten Wold i dagene 4. og 5. desember for å delta i møte i Europarådets parlamentariske forsamling i Budapest

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om velferdspermisjon for representanten Geir Adelsten Iversen fra og med 4. desember og inntil videre.

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Buskerud fylke, Tone Heimdal Brataas, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget under representanten Morten Wolds permisjon, på grunn av sykdom.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Buskerud fylke: Eilev Bekjorden

    • For Finnmark fylke: Nancy Charlotte P. Anti

Presidenten: Representanten Solveig Skaugvoll Foss vil fremsette et representantforslag.

Solveig Skaugvoll Foss (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Arne Nævra, Kari Elisabeth Kaski, Lars Haltbrekken og meg selv har jeg gleden av å fremme et representantforslag om å innføre betalingsparkering i stortingsgarasjen.

Presidenten: Representanten Lene Vågslid vil fremsette et representantforslag.

Lene Vågslid (A) []: På vegner av representantane Jan Bøhler, Maria-Karine Aasen-Svensrud og meg sjølv vil eg setje fram eit representantforslag om nytt straffebod som tydeleggjer at det er ulovleg å dele eller offentleggjere bilde som er avslørande, nedverdigande eller krenkjande for den eller dei som blir avbilda, og som aukar strafferamma for å spreie den typen bilde utan samtykke.

Presidenten: Representanten Bjørnar Moxnes vil fremsette et representantforslag.

Bjørnar Moxnes (R) []: På vegne av meg selv fremmer jeg forslag om en utredning av Nobels formål med fredsprisen og av Stortingets rolle ved valg av medlemmer til komiteen.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.