Stortinget - Møte torsdag den 4. mai 2017

Dato: 04.05.2017
President: Olemic Thommessen
Dokument: (Innst. 260 L (2016–2017), jf. Prop. 62 L (2016–2017))

Sak nr. 3 [11:06:08]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Endringar i folketrygdlova og krisesenterlova (fordeling av foreldrepengar ved samlivsbrot med meir) (Innst. 260 L (2016–2017), jf. Prop. 62 L (2016–2017))

Talarar

Presidenten: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det – innenfor den fordelte taletid – blir gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Anders Anundsen (FrP) [] (ordfører for saken): La meg først få lov til å takke komiteen og statsråden for et godt samarbeid om denne saken. Statsråden har lagt frem en proposisjon som har enstemmig tilslutning i komiteen. Det er grunn til å understreke at bakgrunnen for det er at proposisjonen tar flere steg i retning av et mer likestilt foreldreskap, ikke av hensyn til foreldrene først og fremst, men av hensyn til barnet.

Hovedendringene går på at en i lovteksten skal presisere at foreldrene fritt kan avtale fordelingen av foreldrepengene selv, etter samlivsbrudd. Dette kommer ikke frem av dagens lovtekst, og det vil være en viktig presisering som vil bidra til at en i praksis vil få et mer likestilt foreldreskap.

I tillegg foreslås det en endring som sikrer at fedrene kan kreve uttak av fedrekvote på de hverdagene de har omsorgen for barnet. Det er også en viktig endring i retning av et mer likestilt foreldreskap.

Det er avgjørende for barnet at en – i de aller fleste tilfeller – skal ha god kontakt med begge foreldrene. Det å legge til rette for at det kan gjøres på en god måte, det å legge til rette for god dialog mellom foreldrene for å sikre hensyn til barnet også når det gjelder uttak av foreldrepenger, er komiteen fornøyd med at nå skjer. Slik sett er det bra at vi har en enstemmig innstilling på dette området.

I tillegg inneholder proposisjonen enkelte tekniske endringer i lov om kommunale krisesentertilbod. Jeg kommenterer ikke det nærmere, det er av ren teknisk karakter.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.