Høringer - Åpen høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen onsdag den 19. mai 2010 kl. 9

Dato: 19.05.2010

Sak:

Oppfølging av Stortingets vedtak om kryptering av helseregistre

Talarar

Møtelederen: På vegne av kontroll- og konstitusjonskomiteen vil jeg få ønske velkommen til denne åpne kontrollhøringen, der temaet er oppfølging av Stortingets vedtak om kryptering av helseregistre.

De hovedproblemstillingene komiteen ønsker å bli orientert om under høringen, er:

  • Hvilke tiltak ble iverksatt fra Helse- og omsorgsdepartementets side for å sikre etterlevelse av stortingsvedtaket om intern kryptering av helseregistrene?

  • Hvordan sørget helse- og omsorgsministeren for å informere Stortinget om problemene med å gjennomføre intern kryptering av helseregistrene og manglende iverksettelse av lovvedtaket?

  • Hvilke tiltak ble iverksatt fra forsvarsministerens side for å oppfylle Stortingets krav om intern kryptering av Forsvarets helseregister?

  • Hvordan sørget forsvarsministeren for å informere Stortinget om problemene med å gjennomføre intern kryptering av Forsvarets helseregister og manglende iverksettelse av lovvedtaket?

  • Hvordan vurderte Regjeringen ivaretakelsen av personvernet i helseregistrene i forhold til menneskerettighetslovens krav til vern av privatliv? Det vises særlig til dom avsagt av Europarådets menneskerettighetsdomstol 4. desember 2008 i saken Marper mot Storbritannia samt den islandske høyesterettsdom av 27. november 2003, der et lovvedtak om helseregister ble satt til side fordi det ble ansett å være i strid med den konstitusjonelle retten til vern av privatliv.

  • Hvordan vurderer Datatilsynet mulighetene for å ivareta kravet om intern kryptering og de tiltak Helse- og omsorgsdepartementet har iverksatt for å ivareta dette kravet?

Komiteen har invitert følgende til høringen:

  • Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

  • Tidligere helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen

  • Forsvarsminister Grete Faremo

  • Tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

  • Forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter Njål Høstmælingen

  • Konstituert direktør i Datatilsynet Ove Skåra

Komiteen har valgt å dele høringen i tre deler. I den første delen vil temaet være oppfølging av Stortingets vedtak om kryptering av helseregistrene. Den andre delen vil omhandle oppfølging av Stortingets vedtak om kryptering av Forsvarets helseregister. Temaet for den siste delen vil være ivaretakelse av personvernet i helseregistrene.

Det vil bli tatt stenografisk referat fra høringen, og referatet vil følge som vedlegg til komiteens innstilling til Stortinget.

De prosedyrene som er fastsatt i reglementet for åpne kontrollhøringer, vil bli fulgt. Den inviterte får først holde en innledning. Etter det får først saksordføreren, som er Per-Kristian Foss, fra Høyre, og deretter representanter for de ulike partiene anledning til å spørre ut de inviterte.

For at komitemedlemmene skal få stilt de spørsmålene som er nødvendig, vil jeg be om at svarene blir så korte og konsise som mulig.

Jeg gjør oppmerksom på at den lampen som vi har foran oss, vil lyse rødt når det er 30 sekunder igjen av taletiden, og den vil slukke når taletiden er omme.

Til slutt får komiteen anledning til å stille noen få oppfølgingsspørsmål, og den inviterte får helt til slutt ordet til en kort oppsummering.

Dette er en åpen høring, og det er derfor viktig at alle deltakerne unngår å omtale forhold som er underlagt taushetsplikt. Dersom et spørsmål ikke kan besvares uten å gi opplysninger som er taushetsbelagte, bør den innkalte gjøre komiteen oppmerksom på det.

Jeg vil gjøre oppmerksom på at mobiltelefoner må slås av, eller i hvert fall være satt på stille, slik at vi unngår forstyrrelser underveis.

Jeg vil også presisere at mikrofonene har en egen lydknapp som må slås på og av. Det er viktig at alle husker å slå på når de skal snakke, og av når de er ferdige, slik at vi ikke får problemer med lydanlegget.

Det er komiteens håp at høringen vil gi nødvendige opplysninger i saken – som bakgrunn for de konklusjoner komiteen skal treffe i sin innstilling til Stortinget.