Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om representantforslag om å midlertidig oppheve fraværsgrensa i videregående skole

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen midlertidig oppheve fraværsgrensa i videregående skole til smittesituasjonen tilsier at den kan gjennomføres.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslaget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Øystein Mathisen, Lise Selnes og Elise Waagen, fra Høyre, Margret Hagerup, Kari-Anne Jønnes og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, Maren Grøthe og Marit Knutsdatter Strand, fra Fremskrittspartiet, Himanshu Gulati, fra Sosialistisk Venstreparti, Freddy André Øvstegård, fra Rødt, lederen Hege Bae Nyholt, og fra Venstre, Abid Raja, viser til representantforslaget.

Kunnskapsminister Tonje Brenna har uttalt seg om forslaget i brev 8. november 2021. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

Komiteen viser til regjeringens beslutning som ble kunngjort 4. november 2021 om at de midlertidige reglene om fravær i ungdomsskolen og videregående skole gjeninnføres, og at de midlertidige reglene skal gjelde for hele skoleåret 2021–2022. Komiteen konstaterer at regjeringen med dette har gjennomført forslaget til vedtak i representantforslaget om å midlertidig oppheve fraværsgrensa i videregående skole til smittesituasjonen tilsier at den kan gjeninnføres.

Komiteen viser til kunnskapsministerens brev, der hun skriver at hun ønsker at elevene skal være mest mulig til stede på skolen, men at de vanlige fraværsreglene ikke er tilpasset de smittevernrådene som elevene nå må forholde seg til. Komiteen mener det var riktig å gjeninnføre unntaket fra fraværsreglene med den gjeldende smittesituasjonen.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet vil understreke at de ordinære reglene må gjeninnføres så snart smittesituasjonen tilsier det. Disse medlemmer vil også understreke viktigheten av at skolene følger opp elever som har et høyt udokumentert fravær.

Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet anerkjenner at det er et stort press på fastleger, de ansatte i skolen og elever rundt om i landet. Dette medlem støttet at det ble innført et unntak fra fraværsreglene i koronaperioden. Når smittesituasjonen fremdeles er alvorlig, støtter dette medlem at det igjen kan åpnes for å gjøre unntak fra fraværsreglene.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:21 S (2021–2022) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård, Lars Haltbrekken og Marian Hussein om å midlertidig oppheve fraværsgrensa i videregående skole – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i utdannings- og forskningskomiteen, den 16. november 2021

Hege Bae Nyholt

leder og ordfører