Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Eva Kristin Hansen og Magne Rommetveit, fra Høyre, Svein Harberg og Bente Stein Mathisen, fra Fremskrittspartiet, Hanne Dyveke Søttar, fra Senterpartiet, Nils T. Bjørke, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, og uavhengig representant Ulf Leirstein, viser til at retten til liv er den mest grunnleggende av alle menneskerettigheter.

Retten til liv er fastslått i Verdenserklæringen om menneskerettigheter av 10. desember 1948 (art. 3) og en rekke konvensjoner, blant annet Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (art. 2), FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (art. 6) og FNs barnekonvensjon (art. 6). Disse konvensjonene er ratifisert av Norge og gjort til norsk lov gjennom menneskerettsloven.

Komiteen viser til at retten til liv kom inn i Grunnloven § 93 i forbindelse med behandlingen av forslagene om menneskerettigheter 13. mai 2014.

Den medisinske utviklingen har ført til situasjoner hvor mennesker i større grad enn tidligere kan velge mellom liv og død. Man står overfor nye problemstillinger både ved livets begynnelse og avslutning og trenger en sterkere bevisstgjøring av de etiske vurderinger i disse sammenhenger. Etter forslagsstillernes vurdering er det rimelig å grunnlovfeste at retten til liv gjelder fra unnfangelse til en naturlig død.

Komiteen mener det ikke er behov for, eller ønskelig, å utvide begrepet slik som foreslått. Komiteen anbefaler derfor at forslaget ikke bifalles.