Innstilling fra næringskomiteen om representantforslag om å utrede etableringen av et norsk globalt entreprenørskapsprogram

Til Stortinget

Sammendrag

I Storbritannia har Departementet for internasjonal handel (DIT) etablert Global Entrepreneur Programme (GEP). GEP hjelper oppstartsbedrifter og gründere med å etablere seg i Storbritannia. Formålet med programmet er å tiltrekke seg vellykkede teknologibaserte oppstartsbedrifter med stort vekstpotensial.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å etablere et program som Global Entrepreneur Programme (GEP), med hensikt å trekke flere utenlandske teknologioppstartbedrifter til Norge.»

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ruth Grung, Cecilie Myrseth, Nils Kristen Sandtrøen og Terje Aasland, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Ingunn Foss, Kårstein Eidem Løvaas og Tom-Christer Nilsen, fra Fremskrittspartiet, Kjell-Børge Freiberg og Morten Ørsal Johansen, fra Senterpartiet, Geir Adelsten Iversen og lederen Geir Pollestad, fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, fra Kristelig Folkeparti, Steinar Reiten, og fra Venstre, André N. Skjelstad, viser til Dokument 8:36 S (2017–2018) – Representantforslag om å utrede etableringen av et norsk globalt entreprenørskapsprogram. Komiteen registrerer at det i Storbritannia er etablert et Global Entrepreneur Programme med formål om å hjelpe bedrifter i startfasen med å etablere seg i Storbritannia. Komiteen forstår at formålet med det britiske programmet først og fremst er å tiltrekke seg teknologibaserte oppstartsbedrifter med antatt vekstpotensial.

Komiteen anerkjenner at programmer av en slik art kan ha positiv effekt på etableringer og investeringer, og i et lengre perspektiv også ha betydning for bærekraftig vekst innenfor nye næringsområder. Det er også komiteens oppfatning at programmer som retter seg inn mot å legge til rette for utenlandske bedrifter som vil starte opp eller etablere seg i Norge, kan være hensiktsmessige verktøy å ta i bruk.

Det er komiteens oppfatning at det er en rekke virkemidler og rammevilkår som til sammen danner den attraksjonskraften vår nasjon har når det gjelder å tiltrekke seg og bistå utenlandske foretak og investorer som vil satse i Norge, samt å koble nasjonale investor- og teknologimiljøer sammen med potensielle utenlandske etablerere.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Venstre, ønsker å peke på ordninger innenfor dagens virkemiddelapparat som svarer til forslagsstillernes intensjoner. Invest in Norway er en etablert ordning med samme formål som Global Entrepreneur Programme (GEP). Videre ønsker flertallet å vise til planlagte og igangsatte utredninger som vil ta opp i seg forslagsstillernes intensjoner og i tillegg vurdere behovet for ytterligere tiltak.

Flertallet viser til statsrådens svar av 31. oktober 2017 til komiteen (vedlagt), som forklarer at Invest in Norway ble opprettet for å legge til rette for utenlandske direkteinvesteringer i Norge. Ordningen, som ligger under Innovasjon Norge, skal sikre at henvendelser fra utenlandske aktører som ønsker å etablere virksomhet i Norge, blir håndtert på en profesjonell måte. Invest in Norway er et koordinerende apparat som tilrettelegger dialog mellom internasjonale selskaper som vurderer å etablere virksomhet i Norge, og norske myndigheter og virkemiddelaktører.

Det er videre slik at Innovasjon Norge tilbyr rådgivnings- og kompetansetjenester som skal hjelpe bedrifter til å lykkes med etablering og vekst, og de fremmer møteplasser for oppstartsbedrifter og mulige investorer. Flertallet viser til at Innovasjon Norges virkemidler er tilgjengelige for utenlandske bedrifter dersom de etablerer virksomhet i Norge.

Komiteen viser til statsbudsjettet 2018, hvor Invest in Norway er styrket med 10 mill. kroner i 2018. Dette er nettopp for å styrke innsatsen med å tilrettelegge for utenlandske investeringer i Norge og posisjonere Norge som et attraktivt land for investorer og talenter.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Kristelig Folkeparti, viser også til regjeringens fremlagte strategi for eksport og internasjonalisering, Verda som marknad, hvor det varsles vurderinger rundt hvordan Norge kan bli bedre til å tiltrekke seg utenlandske investeringer og kompetanse.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmet fra Venstre, ønsker også å vise til den igangsatte utredningen Start in Norway, som skal vurdere en ordning som skal forenkle prosessen for særlig lovende utenlandske gründere med å utvikle ideer med stort potensial i Norge. Samtidig skal det vurderes tiltak for å legge bedre til rette for utenlandske investorer som ønsker å etablere virksomhet i Norge.

Dette flertallet mener intensjonen i forslaget er ivaretatt, og forventer at regjeringen vil se til erfaringer fra andre land i utviklingen av tiltak for å tiltrekke seg utenlandske investorer.

Komiteens medlem fra Venstre setter pris på at regjeringen og næringsministeren har gjort en vurdering av likheter og forskjeller mellom Storbritannias «Global Entrepreneur Programme» og «Invest in Norway».

Dette medlem vil understreke at forslagsstillernes intensjon ikke er å etablere en eksakt kopi av «Global Entrepreneur Programme» i Norge, men å hente de beste sidene ved programmet for å fremme entreprenørskap i Norge.

Dette medlem erkjenner at målsettingene til de to programmene er like, men at verktøykassen til de enkelte programmene er veldig forskjellig.

Dette medlem legger dessuten til grunn at «Invest in Norway» er et mye bredere program med en større målgruppe enn «Global Entrepreneur Programme» er.

Dette medlem mener at nettverksaspektet i «Global Entrepreneur Programme» ikke er å gjenfinne i «Invest in Norway». «Invest in Norway» har institusjonelle partnere, ikke et nettverk av «dealmakers», slik det britiske programmet tilbyr. Programmet har ikke det samme fokuset på mentorskap overfor individer og bruker heller ikke et bevisst nettverk av toppledere i norsk næringsliv for å trekke gründere til Norge.

Dette medlem vil videre understreke at «Invest in Norway»s partnere i all hovedsak er statlige eller fylkeskommunale aktører, og at norsk privat næringsliv i liten grad bidrar på samme måte som det britiske gjør til «Global Entrepreneur Programme».

Dette medlem mener derfor ikke at forslagsstillernes intensjoner er ivaretatt av «Invest in Norway» eller strategien «Verda som marknad», og fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å etablere et program som Global Entrepreneur Programme (GEP), med hensikt om å trekke flere utenlandske teknologioppstartsbedrifter til Norge.»

Forslag fra mindretall

Forslag fra Venstre:
Forslag 1

Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å etablere et program som Global Entrepreneur Programme (GEP), med hensikt om å trekke flere utenlandske teknologioppstartsbedrifter til Norge.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av samtlige av komiteens medlemmer unntatt medlemmet fra Venstre.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:36 S (2017–2018) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene André N. Skjelstad, Terje Breivik, Jon Gunnes og Ketil Kjenseth om å utrede etableringen av et norsk globalt entreprenørskapsprogram – vedtas ikke.

Vedlegg

Brev fra Nærings- og fiskeridepartementet v/statsråd Monica Mæland til næringskomiteen, datert 31. oktober 2017

Dokument 8:36 S (2017-2018) Representantforslag fra stortingsrepresentantene André N. Skjelstad, Terje Breivik, Jon Gunnes og Ketil Kjenseth om å utrede etableringen av et norsk globalt entreprenørskapsprogram.

Det vises til brev av 24. oktober 2017, hvor Nærings- og fiskeridepartementet bes om en vurdering av representantforslaget.

Forslaget lyder:

Stortinget ber regjeringen utrede muligheten for å etablere et program som Global Entrepreneur Programme (GEP), med hensikt å trekke flere utenlandske teknologioppstartsbedrifter til Norge.

Representantene viser til en ordning i Storbritannia som skal hjelpe oppstartsbedrifter og gründere med å etablere seg der. Ordningen, Global Entrepreneurship Programme (GEP), er et gratis tilbud til et utvalg utenlandske bedrifter som gir hjelp med å flytte foretaket fra et land til et annet. I tillegg til bistand med å etablering i Storbritannia, tilbyr GEP blant annet hjelp til utvikling av forretningsplaner og formidling av kontakt med potensielle investorer.

Det finnes i dag allerede en ordning i virkemiddelapparatet, Invest in Norway, med lignende formål som Global Entrepreneurship Programme (GEP). Regjeringen har i tillegg planlagt og igangsatt utredninger som skal belyse lignende problemstillinger og vurdere behov for ytterligere tiltak.

Invest in Norway, som ligger under Innovasjon Norge, ble opprettet i 2012 for å legge til rette for utenlandske direkteinvesteringer i Norge. Funksjonen skal sikre at henvendelser fra utenlandske aktører som ønsker å etablere virksomhet i Norge blir håndtert på en profesjonell måte. Invest in Norway skal være et koordinerende apparat som tilrettelegger en dialog mellom internasjonale selskaper som vurderer å etablere virksomhet i Norge, og norske myndigheter og virkemiddelaktører.

Når det gjelder bistand til utvikling av forretningsplaner og formidling av kontakt med potensielle investorer, finnes det også her tilsvarende ordninger i Norge som er tilgjengelige for bedrifter som har etablert virksomhet her. Innovasjon Norge tilbyr bl.a. ulike former for rådgivnings- og kompetansetjenester som skal hjelpe bedrifter til å lykkes med etablering og vekst, og de fremmer møteplasser for gründere og potensielle investorer. Alle Innovasjon Norges virkemidler er tilgjengelig for utenlandske bedrifter dersom de etablerer virksomhet i Norge og er i målgruppen for de aktuelle ordningene.

I budsjettforslaget for 2018 foreslår regjeringen å styrke Invest in Norway med 10 mill. kroner. Hensikten er å styrke innsatsen med å tilrettelegge for utenlandske investeringer i Norge og posisjonere Norge som et attraktivt land for investorer og talenter. Som en del av utviklingen av Invest in Norway varslet regjeringen i vår strategi for eksport og internasjonalisering, Verda som marknad, at vi vil vurdere hvordan Norge kan bli bedre til å tiltrekke seg utenlandske investeringer og kompetanse.

I arbeidet med å gjøre Norge til et mer attraktivt land for gründere, har regjeringen igangsatt utredningen Start in Norway, som skal utrede og vurdere en ordning som skal gjøre det raskt og enkelt for særlig lovende utenlandske gründere å utvikle ideer med stort potensial i Norge. Utredningen skal også vurdere tiltak for bedre tilrettelegging for utenlandske investorer som ønsker å etablere virksomhet i Norge. Regjeringen vil vurdere anbefalingene når utredningen foreligger.

Departementets vurdering er at den foreslåtte styrkingen av den eksisterende funksjonen Invest in Norway samt igangsatte og planlagte utredninger av hvordan Norge kan bli mer attraktiv for utenlandske investeringer og kompetanse, tilsier at det ikke er behov for ytterligere initiativer på området nå.

Oslo, i næringskomiteen, den 16. januar 2018

Geir Pollestad

Kårstein Eidem Løvaas

leder

ordfører