Søk

Innhald

Vedlegg 5 - Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråd Sylvi Listhaug, datert 4. desember 2017

Vedlegg 5
Spørsmål fra Kommunal- og forvaltningskomiteen vedrørende Prop. 1 S (2017- 2018) og mottakssenteret i Råde

Spørsmål:

Statsråden har varslet at samtlige asylsøkere som kommer til Norge skal samles i mottakssenteret i Råde, som er lokalisert til Smart Club bygget. Er statens anbudsregler fulgt for inngåelse av framtidig leieavtale?

Svar:

Etableringen av ankomstsenteret i lokalene på Råde var et svar på akutte behov høsten 2015. Lokaliseringen av ankomstsenteret fant sted på bakgrunn av et felles ønske fra Politiets utlendingsenhet (PU) og Utlendingsdirektoratet (UDI) om å håndtere ankomst av asylsøkere mellom Svinesund og Oslo. Selv om leieavtalen ble inngått under hektiske omstendigheter høsten 2015 er det UDIs vurdering at denne ikke strider mot regelverket for offentlige anskaffelser.

Leieforhold er normalt ikke omfattet av reglementet om offentlige anskaffelser (LOA og FOA), jf. FOA § 2-4 bokstav a. Driften som skal finne sted i lokalene har elementer som omfattes av anskaffelsesreglementet, men selve leiekontrakten er unntatt. Alle prosesser som gjennomføres knyttet til drift og utvikling av bygget følger regler for offentlige anskaffelser.

Oppgaven med å videreutvikle ankomstfunksjonen ble tidligere i høst gitt i oppdrag til UDI og Politidirektoratet (POD). UDI har ansvar for den administrative ledelsen av prosjektarbeidet knyttet til dette og den senere driften ved ankomstsenteret. I oppdraget har Justis- og beredskapsdepartementet bedt UDI om å knytte til seg fagmiljøet i Statsbygg som rådgivere når det gjelder utforming av kontraktstrategi og kvalitetssikring av kontraktsutformingen, slik at statens interesser sikres best mulig, jf. instruks om håndtering av bygge- og leiesaker i statlig sivil sektor, gitt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet 13.01.2017.

UDI har innledet et samarbeid med Statsbygg ved avrop på rammeavtale. I samarbeidet med Statsbygg har UDI arbeidet frem et utkast til kontraktstrategi. Ett av de sentrale premissene i kontraktstrategien er at UDI selv skal stå for gjennomføring av alle investeringer. Dette betyr at UDI, ikke byggeier eller eksterne leverandører, skal stå for alle anskaffelser. Hovedhensynet bak dette premisset er å sikre at UDI i den planlagte byggeprosessen arbeider i tråd med lover og andre regler, blant annet regler om offentlige anskaffelser. Ifølge Statsbygg vil selve leieavtalen også fremover være omfattet av unntak fra offentlige anskaffelsesregler, forutsatt at en slik kontraktstrategi følges.

Justis- og beredskapsdepartementet vil beslutte endelig kontraktstrategi etter anbefaling fra UDI, der Statsbyggs vurderinger og anbefalinger er særskilt dokumentert.