Søk

Innhald

5. Andre merknader

Komiteen er opptatt av å opprettholde mangfoldet og kvalitetsarbeidet som håndverksbedriftene står for. Baker- og konditorbransjen består av svært mange små og mellomstore bedrifter. Bransjen teller totalt ca. 450 bedrifter, og over 80 pst. av disse er bakerier- og konditorier med en omsetning under 25 mill. kroner. Sjokolade- og sukkervareavgiften ble innført i 1922. Regelverket er meget komplisert og byråkratisk, og tidskrevende rapporteringsrutiner medfører krav om egne lagerregnskap og adskilte produksjonsprosesser. En av konsekvensene er at konditorier velger å importere marsipan og sjokolade og dermed utarme yrket og redusere antall arbeidsplasser.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet fremmer derfor i Innst. 3 S (2017–2018) fra finanskomiteen om skatter, avgifter og toll 2018 følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag til forenkling av sjokolade- og sukkervareavgiften, samt vurdering av å sette en avgiftsfri grense på 3 tonn pr. år for bruk av sjokolade og sukkervarer som brukes av bedrifter som råvare ved fremstilling av ferdige varer.»

Komiteens medlemmer fra Senterpartiet er imot den kraftige økningen i sjokolade- og sukkervareavgiften samt avgiften på alkoholfrie drikkevarer.