Søk

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Hege Haukeland Liadal, Sonja Mandt, Jorid Holstad Nordmelan og Anette Trettebergstuen, fra Høyre, lederen Svein Harberg, Kårstein Eidem Løvaas og Mette Tønder, fra Fremskrittspartiet, Torkil Åmland og Ib Thomsen, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til Dokument 8:98 S (2015–2016) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Martin Henriksen, Torgeir Knag Fylkesnes, Kirsti Bergstø, Tove Karoline Knutsen, Hege Haukeland Liadal og Stine Renate Håheim om et nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid, ungdomsmedvirkning og ungdomsinformasjon.

Komiteen viser til at forslagsstillerne mener det er behov for å etablere et nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid, ungdomsmedvirkning og ungdomsinformasjon som er rettet mot utfordringer og behov blant kommuner og fylkeskommuner i Norge. Forslagsstillerne mener målet med et slikt kompetansesenter bør være å utvikle, koordinere og tilgjengeliggjøre kunnskap, kompetanse og metoder i hele landet. Komiteen viser videre til at forslagsstillerne mener etablering av et nasjonalt kompetansesenter vil være viktig for å heve kvaliteten på ungdomsarbeid, øke kompetansen blant ungdomsarbeidere i hele landet og bidra til bedre koordinering av fagfeltene ungdomsarbeid, ungdomsinformasjon og ungdomsmedvirkning.

Komiteen viser til at følgende forslag fremmes i dokumentet:

«Stortinget ber regjeringen starte et arbeid med sikte på å etablere et nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid, ungdomsmedvirkning og ungdomsinformasjon, og legge fram sak for Stortinget på egnet måte.»

Komiteen viser til at statsråden i sitt svarbrev til komiteen (vedlagt) først og fremst peker på Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som alternativ til forslagsstillernes forslag om etablering av et nytt nasjonalt kompetansesenter. Statsråden mener videreutvikling av Bufdir som fagdirektorat vil innebære videreutvikling av et nasjonalt kompetansemiljø for barne- og ungdomsarbeid, medvirkning for barn og ungdom og ungdomsinformasjonsarbeid. Direktoratet er, etter statsrådens vurdering, gjennom sine oppgaver et kompetent fagmiljø som i større grad enn i dag kan utvikles til å ha faglige koordineringsfunksjoner og spisskompetanse på det barne- og ungdomspolitiske området. Det bør etter statsrådens syn vurderes om Bufdir i større grad enn i dag kan utvikle strukturer der erfaringsutveksling og nettverkslæring kan styrke arbeidet som gjøres i den enkelte kommune.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti viser til at samtlige instanser på komiteens høring stilte seg positive til forslaget om oppretting av et nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid, ungdomsmedvirkning og ungdomsinformasjon.

Barneombudet pekte blant annet på Barnekonvensjonens artikkel 12 og Grunnloven § 104 som gir barn og unge en klar og tydelig rett til å si sin mening og bli hørt. Barneombudet mener det er et stort behov for å strukturere og formalisere arbeidet med ungdomsmedvirkning.

Redd Barna understreket også behovet for økt kompetanse og bedre strukturer, over hele landet, for å realisere barn og unges rett til medvirkning. Redd Barna mener et kompetansesenter må ivareta kompetanse på informasjon til og medvirkning fra barn og unge, ikke bare ungdom.

Disse medlemmer viser til at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) også mener det er behov for et nasjonalt kompetansesenter for ungdomsarbeid, ungdomsmedvirkning og ungdomsinformasjon. LNU argumenterer for at mer ungdomsmedvirkning vil gjøre demokratiet bredere og sterkere, og de mener det er behov for et fagmiljø og et koordinerende organ for ungdomsmedvirkning. LNU peker på TviBits forprosjekt, og mener det er naturlig at senteret ligger under Kommunal- og moderniseringsdepartementet, slik at det er en del av forvaltningens demokratiarbeid og knyttet til kommunepolitikken.

Disse medlemmer viser til at Ungdom og Fritid peker på at de som organisasjon er en koordinerende enhet på feltet i dag, som én av tre paraplyorganisasjoner for ungdom. De er svært tilfreds med forslaget som er fremmet og støtter at innhold og organisering av et kompetansesenter utredes. Ungdom og Fritid mener et kompetansesenter må være tilknyttet en utdanningsinstitusjon og et miljø med forskere, studenter og undervisningspersonell.

Disse medlemmer viser videre til at Barne- og ungdomsorganisasjonene i Oslo (UngOrg) har vært en pådriver for et kompetansesenter for ungdom over tid, og mener det er et tydelig behov for nasjonal koordinering på feltet.

Disse medlemmer viser til at også Press stiller seg positiv til forslaget. De peker på behov for systematisk veiledning og mulighet for å søke råd hos fagpersoner. Press fremhever ungdomsmedvirkning og -informasjon som et alternativ til radikalisering av unge.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre og Fremskrittspartiet, vil fremheve at målet må være at alle barn og unge, uansett bakgrunn, skal ha gode oppvekst- og levekår. Trygghet og omsorg i familie og nærmiljø, gode tilbud og tjenester i offentlig og frivillig regi står sentralt i flertallets politikk. Barn og ungdom skal ha muligheter til å utvikle seg, medvirke og delta på egne premisser i samfunnet.

Flertallet viser til statsrådens svarbrev hvor forslagsstillerne får støtte i at det er behov for å styrke arbeidet med kompetanse, kvalitet og tilgjengelighet på feltet ungdomsarbeid. Bufdir har fått i oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet å følge opp på flere ulike områder.

Flertallet viser til at en videreutvikling av Bufdir som fagdirektorat vil innebære videreutvikling av et nasjonalt kompetansemiljø for barne- og ungdomsarbeid, medvirkning for barn og ungdom og ungdomsinformasjonsarbeid.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti mener det er gode argumenter for at et nytt kompetansesenter for barne- og ungdomsarbeid, -medvirkning og -informasjon bør opprettes. Disse medlemmer mener et slikt senter bør være uavhengig og ligge utenfor Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen utrede organisering av, og mandatet for, et nasjonalt kompetansesenter for barne- og ungdomsarbeid, -medvirkning og -informasjon, og vurdere muligheten for hvordan et slikt kompetansesenter kan etableres. Stortinget ber regjeringen legge fram sak for Stortinget på egnet måte.»