Søk

Komiteens merknader

Komiteen viser til at nordområdene er Norges viktigste strategiske satsingsområde i utenrikspolitikken. I vår tid med økende interesse for Arktis er det viktig at svalbardpolitikken medvirker til at utviklingen i nordområdene kan skje på en fredelig og bærekraftig måte. Det er bred enighet om målene for svalbardpolitikken.

Komiteen legger til grunn at linjen med en konsekvent og fast håndhevelse av suvereniteten, korrekt overholdelse av Svalbardtraktaten og kontroll med at traktaten blir etterlevd, bevaring av ro og stabilitet, bevaring av den særegne villmarksnaturen i området og opprettholdelse av et norsk samfunn på øygruppa ligger fast.

Komiteen viser til at regjeringen har spesiell oppmerksomhet på å legge til rette for et robust familiesamfunn og videreutvikling av lokalsamfunnet i Longyearbyen med tanke på reiseliv, kulturutvikling, god myndighetsutøvelse gjennom Sysselmannen og arbeid med redning og trygghet.

Komiteen ser positivt på regjeringens styrking av vertskap og koordinering av forskningsvirksomheten i Ny-Ålesund og at forvaltningen av statens eierskap i Kings Bay AS overføres fra Nærings- og fiskeridepartementet til Klima- og miljødepartementet fra 1. januar 2017.

Komiteen støtter regjeringens mål om å styrke samhandlingen innen beredskap og krisehåndtering og styrke samordningen og koordineringen av norsk polarpolitikk.

For å øke tryggheten blant folk som bor og ferdes i utsatte områder, ser komiteen meget positivt på og støtter regjeringens forslag om å videreføre snøskredvarslingen på Svalbard.

Komiteen støtter videre regjeringens styrking av Sysselmannens politiavdeling og økt kontroll og nærvær av Sysselmannen på Svalbard lufthavn, styrking av Svalbard Science Forum og Forskningsrådets kontor i Longyearbyen og relevante forskningsprogram for Forskningsrådet, residensprogram for kunstnere i tilknytning til Kunsthall Svalbard og forskningsinfrastruktur i Ny-Ålesund. Komiteen viser til at betydelige midler til svalbardsamfunnet bevilges over ulike departements budsjetter. Komiteen fastholder at det er hensiktsmessig at ordningen med et eget svalbardbudsjett videreføres.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, viser til budsjettavtalen mellom disse partier og foreslår å øke bevilgningen til Longyearbyen lokalstyre med 2 mill. kroner, og merker seg at barnehagekostnadene blir 30 000 kroner lavere som følge av økt kontantstøtte.

Komiteens medlem fra Venstre viser til at Svalbard-samfunnet står overfor klare utfordringer, og dette medlem mener denne situasjonen må reflekteres bedre i bevilgningene over statsbudsjettet. Dette medlem viser til Venstres alternative budsjettforslag hvor det foreslås å øke bevilgningen på 5 mill. kroner til vedlikehold og andre infrastrukturtiltak, og 3 mill. kroner som oppveksttiltak med tilbud til foreldre med utenlandske barn i barnehage.