Innhald

5. Justis- og beredskapsdepartementet – Nødnett – Utdrag fra budsjettkapitler, samt komiteens merknader til disse

5.1 Kap. 456 og kap. 3456 Direktoratet for nødkommunikasjon

Det foreslås bevilget 971,6 mill. kroner på kap. 456.

På kap. 3456 er det budsjettert med inntekter på 421,7 mill. kroner. Den foreslåtte bevilgningen nyttes til driftsutgifter og større utstyrsanskaffelser og vedlikehold for Direktoratet for nødkommunikasjon.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at utgifter til avsluttende aktiviteter og investeringer knyttet til utbygging av trinn 2 av Nødnett gjennomføres i 2017, og at Nødnett går over i en mer ordinær driftsfase etter dette. Det er 103,48 årsverk i DNK pr. 31. august 2016.

Komiteen merker seg at kostnader til drift av sentral infrastruktur i Nødnett og driftsutgifter for tjenester og produkter som tilbys brukerne gjennom DNKs avtaler med leverandører i Nødnett, skal dekkes gjennom brukerbetaling i form av abonnementsinntekter og refusjoner. Komiteen merker seg videre at de frivillige organisasjonene i redningstjenesten som er brukere av Nødnett ikke blir krevd refusjon for driftsutgifter ,og at deres andel på 2,5 mill. kroner vil bli finansiert over direktoratets driftsbevilgning.

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre, merker seg at regjeringen samler mer ansvar i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ved at ansvaret for nød- og beredskapskommunikasjon og Nødnett overføres fra Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) til DSB. Flertallet mener det er svært positivt at det kan tas ut synergieffekter for bedre samfunnssikkerhet som følge av omorganiseringen og at reduksjon av antall direktorater vil bidra til forenkling og avbyråkratisering. Etter planen skal endringen tre i kraft fra 1. mars 2017.