Innstilling fra valgkomiteen om opprettelse av og valg av medlemmer og varamedlemmer til Stortingets delegasjon til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP)

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortingets presidentskap tilrådde i sitt møte 19. februar 2015 å nedsette en ny internasjonal parlamentarisk delegasjon til Asia-Europe Parliamentary Partnership (ASEP). Delegasjonen skal ha tre medlemmer og tre varamedlemmer.

ASEP er et parlamentarisk forum knyttet til dialogen som er etablert mellom Europa og Asia på regjeringsnivå om politiske, økonomiske og kulturelle spørsmål (det såkalte ASEM-samarbeidet). ASEM ble etablert i 1996 av EU og ASEAN sammen med Kina, Japan og Korea. Siden 1996 er samarbeidet betraktelig utvidet og teller nå 52 partnere. Norge ble tatt opp som medlem sammen med Sveits og Bangladesh i 2012. Som en direkte konsekvens ble Stortinget invitert til å delta i ASEP som består av nasjonale parlamentarikere fra alle ASEM-landene og fra Europaparlamentet.

Stortinget ble formelt tatt opp som medlem i ASEP på det åttende møtet i Roma (ASEP VIII) i oktober 2014.

Deltakelse i ASEP kan skape en god plattform for parlamentarisk kontakt med asiatiske land og for observasjon av utviklingen i Asia, noe som er spesielt viktig med tanke på de asiatiske landenes økonomiske utvikling og forventningene om deres økte innflytelse i globale fora. Denne regionen er en aktør av økende handels- og utenrikspolitisk betydning for Norge. Norge har for eksempel flere pågående frihandelsforhandlinger med ASEAN-landene gjennom EFTA.

Europa og Asia er vertskap for ASEP-møtene annethvert år. I 2014 var det EU ved Italia som var vertskap, i 2016 er det Mongolia.

Komiteens tilråding

Valgkomiteen viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I

Det opprettes en fast delegasjon med tre medlemmer og tre varemedlemmer til det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP).

II

Som medlemmer og varamedlemmer av Stortingets delegasjonen til det parlamentariske partnerskapet Asia–Europa (ASEP) velges for den resterende del av stortingsperioden 2013–2017:

Medlemmer:

  • 1. stortingsrepresentant Irene Johansen

  • 2. stortingsrepresentant Ove Trellevik

  • 3. stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde

Varamedlemmer:

  • 1. stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal

  • 2. stortingsrepresentant Sylvi Graham

  • 3. stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal

Oslo, i valgkomiteen, den 15. juni 2015

Olemic Thommessen

leder