Innstilling fra justiskomiteen om endringer i statsbudsjettet for 2015 under Justis- og beredskapsdepartementet (redusert kostnadsramme for anskaffelse av nye redningshelikoptre mv.)

Til Stortinget

Sammendrag

Formålet med proposisjonen er å be om Stortingets godkjenning av redusert kostnadsramme for anskaffelsen av nye redningshelikoptre mv. i perioden 2013–2020, og endringer i budsjettrammene for 2015.

Den første kostnadsberegningen for anskaffelsen av nye redningshelikoptre til den norske redningstjenesten ble gjort etter valg av konseptuell løsning fra Forstudien av 2010. Disse bygget blant annet på informasjon innhentet fra markedet, og bevilgninger for drift av redningshelikoptertjenesten med forutsetninger om tilpasning til de nye redningshelikoptrene. I lys av ny informasjon, blant annet som følge av at det er inngått kontrakt, viser de oppdaterte beregningene at de totale investeringskostnadene blir rundt 4 100 mill. 2015-kroner lavere enn det det var tatt høyde for at de kunne bli.

En styrking av prosjektorganisasjonen vil imidlertid medføre en økning av gjennomføringskostnadene. Dette er ivaretatt i den reviderte kostnadsrammen. Det vil medføre et behov for å øke bevilgningen til anskaffelsesprosjektet i 2015 i forhold til saldert budsjett 2015.

Basert på kostnadsberegningene fra revidert KS2-rapport foreslås en endring av bevilgningen for 2015 som følger:

Kap. 454 Redningshelikoptertjenesten

Post 1 Driftsutgifter

Bevilgningen på posten dekker blant annet kostnader til drift av den offentlige redningshelikoptertjenesten og prosjektet for anskaffelsen av nye redningshelikoptre. For å sikre en prosjektorganisasjon som kan ivareta de omfattende oppgaver som følger av anskaffelsesprosjektet foreslås det å øke bevilgningen på posten med 24,2 mill. kroner. Av dette beløpet gjelder om lag 10 mill. kroner økte personellressurser i anskaffelsesprosjektet, og 14,2 mill. kroner er en avsetning til uforutsette hendelser som vil kunne påvirke arbeidsmengden i organisasjonen. Det er lagt til styringsgruppen å utløse en fastsatt del av reserven i tråd med gjeldende fullmaktsstruktur i prosjektet dersom uforutsette hendelser skulle inntreffe.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Bevilgningen på posten dekker investeringer til den offentlige redningshelikoptertjenesten og investeringer knyttet til anskaffelsen av nye redningshelikoptre. På grunnlag av revidert anslag for utgiftsbehovet i 2015 foreslås det at bevilgningen på posten reduseres med 32,7 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Kari Henriksen, lederen Hadia Tajik og Lene Vågslid, fra Høyre, Margunn Ebbesen, Hårek Elvenes, Peter Christian Frølich og Anders B. Werp, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og Ulf Leirstein, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, og fra Senterpartiet, Jenny Klinge, viser til den fremlagte Prop. 101 S (2014–2015).

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, er fornøyd med at regjeringens arbeid med kvalitetssikring gir positive resultater.

Komiteen viser til at arbeidet med anskaffelse av nye redningshelikoptre har pågått over flere år og at det nærmer seg en utskifting av Sea King-maskinene som har tjenestegjort i mange tiår. Komiteen vil gi honnør til alle som har gjort dette mulig.

Komiteen registrerer at regjeringen som en del av sitt kvalitetssikringsarbeid i Prop. 13 S (2013–2014) blant annet uttalte at:

«Regjeringa vil kome attende til Stortinget med forslag om reduserte kostnadsramme i lys av ny informasjon etter gjennomført konkurranse».

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, er tilfreds med at dette skjer og at det fremmes forslag om reduserte kostnader.

Flertallet er samtidig klar over at det foreligger utfordringer mht. valutaeksponering, og at det ikke er tatt høyde for valutausikkerhet i kostnadsrammen. Flertallet er derfor opptatt av at det holdes tett fokus på dette området.

Komiteen vil, som regjeringen, understreke viktigheten av de ulike kvalitetssikringsprosjektene som er, og vil bli, etablert for å følge opp saken videre. Dette er også påpekt av ekstern kvalitetssikring, som har foreslått usikkerhetsreduserende tiltak, noe komiteen slutter seg til. I et så omfattende og kostbart prosjekt som dette er kvalitetssikring i alle ledd en nødvendighet, slik komiteen ser det.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I

I statsbudsjettet for 2015 gjøres følgende endringer:

Kap.

Post

Formål

Kroner

Utgifter

454

1

Redningshelikoptertjenesten

Driftsutgifter, økes med

24 200 000

fra 675 494 000 til 699 694 000

45

Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres, reduseres med

32 700 000

fra 477 388 000 til 444 688 000

II

Stortinget samtykker i at kostnadsrammen for anskaffelse av nye redningshelikoptre mv. settes til 14 045 mill. kroner inkl. mva.

Oslo, i justiskomiteen, den 12. mai 2015

Hadia Tajik

Jan Arild Ellingsen

leder

ordfører