Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om søknad fra Hans Tranekjer Andresen om å bli naturalisert norsk borger

Dette dokument

  • Innst. 412 S (2010–2011)
  • Dato: 08.06.2011
  • Utgjevar: kommunal- og forvaltningskomiteen
  • Sidetal: 1

Til Stortinget

Innledning

Hans Tranekjer Andresen har den 30. mai 2011 søkt Stortinget om å bli naturalisert etter Grunnloven § 92 bokstav d, jf. § 75 bokstav m. Søkeren (tidl. dansk statsborger) er født 30. desember 1963 i Tyskland, og ervervet norsk statsborgerskap 27. mai 2011.

Søkeren kom til Norge i 2005 og har hatt fast bopel her siden den gang. Han har, etter at han flyttet til Norge, arbeidet som avdelingsleder ved Norges idrettshøyskole. Han er statsviter av utdanning, og har arbeidet i 13 år i forskjellige administrative stillinger i den offentlige sektor i Danmark. Andresen er nå innstilt til et embete som avdelingsdirektør i Justisdepartementet. Departementet ønsker å utnevne ham i embetet, og anbefaler søknaden.

Søkeren har ikke ti års botid i Norge, og oppfyller dermed ikke vilkåret for utnevnelse til embete i staten etter Grunnloven § 92 bokstav c. Etter Grunnloven § 92 d er naturalisering et vilkår for utnevnelse til embeter i staten. Etter § 75 bokstav m tilkommer det Stortinget å naturalisere fremmede.

I 1814 var det strid mellom Kongen og Stortinget om hvem som skulle ha retten til å naturalisere utlendinger. Senere har det vært ro om disse bestemmelsene i Grunnloven, og det er ikke ofte at det foreligger søknader om naturalisering i Stortinget.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Håkon Haugli, Hilde Magnusson, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Gjermund Hagesæter og Åge Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Heikki Holmås, fra Senterpartiet, Heidi Greni, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til at naturalisering betyr å bli meddelt innfødsrett i riket. Naturalisering kommer i tillegg til statsborgerrett.

Komiteens tilråding

Komiteen kan ikke finne noe som taler mot at søknaden blir imøtekommet, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Hans Tranekjer Andresen, født den 30. desember 1963 i Tyskland, blir naturalisert norsk statsborger med hjemmel i Grunnloven § 75 bokstav m, jf. § 92 bokstav d.

Oslo, i kommunal- og forvaltningskomiteen, den 8. juni 2011

Heikki Holmås

Michael Tetzschner

leder

ordfører