Innstilling fra Stortingets presidentskap om utskifting av pendlerboliger

Dette dokument

  • Innst. 308 S (2010–2011)
  • Dato: 14.04.2011
  • Utgjevar: Stortingets presidentskap
  • Sidetal: 2

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortinget eier totalt 144 pendlerboliger som skal dekke boligbehovet i Oslo til stortingsrepresentanter som under funksjonstiden er bosatt mer enn 40 km fra Stortinget. 41 av disse regnes, på grunn av størrelsen, som familieleiligheter. Dagens boligmasse ser slik ut:

Boligområde/Type

HC-tilpasset

Små leiligheter

Familieleiligheter

Totalt

Smestad

3

29

32

Sentrum

1

99

12

112

Sum

1

102

41

144

En gjennomgang av bruken av familieleiligheter viser at Stortinget eier flere familieleiligheter enn behovet skulle tilsi. Gode kommunikasjonstilbud og pendlerordninger gjør at færre representanter flytter med familie til Oslo. Behovet for pendlerboliger har derfor over tid endret seg, og en utskifting av boligmassen til færre familieleiligheter og flere små sentrumsnære leiligheter vil gi en bedre tilpasset portefølje for dagens behov. Gjennomgangen tilsier at det vil være tilstrekkelig å eie 140 leiligheter. Det er foreslått å redusere antall familieleiligheter til 20, som anses som fortsatt å være god margin i forhold til det antall familieleiligheter som har vært etterspurt de siste periodene.

På denne bakgrunn fattet presidentskapet 24. februar 2011 beslutning om delvis utskifting av boligmassen slik at sammensetningen av pendlerboligene blir bedre tilpasset det reelle behovet. Det ble gitt føringer om at leilighetene skulle være i gåavstand til Stortinget, og at det skulle være flest mulig små og ikke for ulike leiligheter.

Kjøp og salg

Boligkomiteen har i løpet av vinteren vurdert seks ulike prospekt. Av disse er et prosjekt i Maridalsveien 17 ansett som meget godt egnet for Stortinget. Her får Stortinget kjøpe 38 leiligheter samlet i ett bygg. Seks av leilighetene er familieleiligheter hvorav en er universelt utformet (HC-tilpasset). De øvrige 32 leilighetene er mindre, men fortsatt praktiske pendlerboliger.

Det planlegges å selge 42 leiligheter, hvorav 24 er familieleiligheter og 18 er små leiligheter lokalisert på flere ulike adresser. Salget omfatter blant annet alle familieleilighetene i Hoffsveien 47/49, noe som innebærer at hele den eiendommen kan selges. Stortingets boligmasse vil etter kjøp og salg se slik ut:

Boligområde/Type

HC-tilpasset

Små leiligheter

Familieleiligheter

Totalt

Smestad

5

5

Sentrum

2

116

17

135

Sum

2

116

22

140

Finansiering

Prisen for Maridalsveien 17 er 120,9 mill. kroner for 38 leiligheter i normalt god nybyggstandard. I tillegg kommer ekstrakostnader for ulike tekniske og sikkerhetsmessige tilpasninger, møbler, inventar og 15 garasjeplasser. Samlet kostnad er beregnet til 141 mill. kroner. Det vil i budsjettplanleggingen for 2012 og 2013 bli lagt opp til bruk av 141 mill. kroner for anskaffelse av nye leiligheter og nødvendig tilhørende utstyr. Utbetalingene fordeles forholdsvis i byggeperioden med 90 mill. kroner i 2012 og 51 mill. kroner i 2013.

Salg av 42 leiligheter antas å innbringe ca. 125 mill. kroner. Salget vil først bli gjennomført etter at de nye leilighetene er tatt i bruk og forventes avsluttet i 2014. I budsjettet for 2013 vil det bli lagt inn 20 mill. kroner i salgsinntekter og for 2014 105 mill. kroner.

Presidentskapets merknader

Presidentskapet mener det er fornuftig å bytte ut et antall av de store pendlerboligene med mindre leiligheter som ligger nærmere Stortinget.

Presidentskapet viser til at inntektene ved salg av boliger langt på vei vil oppveie kjøpesummen av de nye, men at salget først kan gjennomføres etter at de nye boligene er ferdigstilt. Salget kan derfor først bli inntektsført i 2013 og 2014. Stortingets budsjett vil derfor ha et økt bevilgningsbehov i 2012 og 2013, men salget av leilighetene vil bli inntektsført i 2014. Presidentskapet legger vekt på at de nye pendlerboligene skal ha en nøktern standard, og at det også blir tatt økonomiske hensyn når det vurderes hvilke boliger som skal selges.

Presidentskapets flertall, alle unntatt Akhtar Chaudhry, vurderer det som positivt at man på denne måten kan redusere antallet enkeltstående leiligheter Stortinget har i ulike sameier til fordel for samling av flere i en selveiet bygning. Drift og vedlikehold blir enklere, og adgangskontroll, tele- og datainfrastruktur blir billigere.

Presidentskapets medlem, Akhtar Chaudhry, er prinsipielt av den oppfatning at man i stedet for egen blokk burde ha hatt en spredning av hybler/leiligheter i området. Stortingsrepresentanter bør ha bredest mulig kontakt med befolkningen i alle sammenhenger, og det fremstår da som lite tjenlig å samle kun representanter i en bygning adskilt fra resten av nabolaget.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at kjøp av 38 leiligheter til boliger for stortingsrepresentanter i Maridalsveien 17 i Oslo, med en beregnet totalkostnad på 141 mill. kroner, føres opp på kap. 41 Stortinget, post 32 Kjøp av leiligheter, med 90 mill. kroner i budsjettet for 2012 og 51 mill. kroner i budsjettet for 2013.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 14. april 2011

Dag Terje Andersen

Øyvind Korsberg

Per-Kristian Foss

Marit Nybakk

Akhtar Chaudhry

Line Henriette Hjemdal