4.32 Kap. 2686 Gravferdsstønad

Det foreslås bevilget 150 mill. kroner for 2010, mot 130 mill. kroner i saldert budsjett for 2009.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til Regjeringens forslag til bevilgning under dette kapitlet og slutter seg til forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at gravferdsstønaden er behovsprøvd (med unntak for barn under 18 år), og at den foreslås økt fra maksimalt 18 744 kroner til 19 344 kroner av de totale kostnadene. I tillegg kan det ytes stønad til transport.

Disse medlemmer viser videre til at det i 2008 var 4 315 personer som mottok behovsprøvd gravferdsstønad, mot 4 379 i 2007, og at 12 284 fikk utbetalt stønad til båretransport.

Disse medlemmer mener at alle pårørende uansett økonomisk evne skal få muligheten til å gjennomføre en enkel, men verdig begravelse for sine nærmeste. Disse medlemmer er kjent med at kostnadene til begravelse er høy, og med dagens ordning må mange etterlatte ta opp lån for å få gravlagt sine nærmeste. Selv om de fleste dødsbo har tilstrekkelige midler til en verdig begravelse, er det flere forhold som taler for at det bør tas en totalgjennomgang av ordningen og en revidering av dagens gravferdsstønad.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2010 legge frem en egen sak om gravferdsstønaden, der de økonomiske følgene av dagens ordning gjennomgås. Det bes videre om at man i saken får belyst de faktiske kostnader for en enkel og verdig begravelse, samt om det eksisterer store kostnadsforskjeller i forhold til hvor man måtte være bosatt."