4.30 Kap. 2670 Alderdom

Det foreslås bevilget 117 433 mill. kroner for 2010, mot 109 753 mill. kroner i saldert budsjett for 2009.

Komiteen har merket seg at det ved utgangen av 2008 var 639 255 alderspensjonister, og at det er anslått til å være om lag 652 000 alderspensjonister ved utgangen av 2009.

Komiteen har videre merket seg at antall alderspensjonister med særtillegg utgjorde pr. 31. desember 2008 191 887. I tillegg var det 57 126 uførepensjonister med særtillegg.

Komiteen viser til trygdeoppgjøret for 2008 hvor partene ble enige om en plan for å trappe opp minstepensjonen til enslige pensjonister, gifte eller samboende hvor begge har minstepensjon, slik at den fra 1. mai 2010 skal utgjøre to ganger grunnbeløpet. Første skritt var å heve den ordinære særtilleggssatsen fra 79,33 pst. til 94 pst. av grunnbeløpet fra 1. mai 2008. Deretter ble satsen trappet videre opp til 97 pst. av grunnbeløpet fra 1. mai 2009. Fra 1. mai 2010 vil opptrappingsplanen være gjennomført ved at den ordinære særtilleggssatsen heves til 100 pst. av grunnbeløpet.

Komiteen har merket seg at Regjeringen foreslår å fjerne inntektsprøvingen for 69-åringer. Det foreslås at endringen trer i kraft fra 1. januar 2010.

Komiteen støtter dette.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, er tilfreds med at denne planen ble vedtatt og at realiseringen blir gjennomført innen 1. mai 2010. Det er et viktig løft for enslige minstepensjonister og minstepensjonistektepar.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti vil påpeke at denne opptrappingen vil føre til at flere med tilleggspensjon vil få pensjonen supplert med et avkortet særtillegg. Antall minstepensjonister vil dermed fortsette å øke i 2010.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at man gjennom flere år har kjempet for å øke inntekten for landets minstepensjonister, og da opp til et nivå på to ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Disse medlemmer er derfor glad for at de enslige minstepensjonistene nå har kommet opp på dette nivået, noe vi anser som et delvis gjennomslag for partiets politikk.

Disse medlemmer peker, som mange ganger tidligere, på den underregulering grunnbeløpet i folketrygden er blitt utsatt for gjennom svært mange år og det etterslep som har ført til at mange pensjonister har kommet negativt ut i den økonomiske utviklingen og tapt kjøpekraft i forhold til arbeidstakere.

Disse medlemmer har videre merket seg at Regjeringen, i stedet for å benytte etterslepet i de siste års trygdeoppgjør til en ytterligere økning av grunnbeløpet, har valgt å bruke etterslepet til kun å øke minstepensjonene for enslige minstepensjonister. Dette innebærer at regningen for hevingen av særtillegget for enslige minstepensjonister er betalt i stor grad av landets alders-, uføre- og etterlattepensjonister.

Disse medlemmer har konsekvent gått imot en slik underregulering av grunnbeløpet og mener at oppgjørene de siste år har vært et klart brudd på de retningslinjer som Stortinget fastsatte i 2003.

Disse medlemmer vil påpeke at en økning av særtillegg kun for enslige minstepensjonister har ført til større inntektsforskjell mellom minstepensjonister som er enslige og minstepensjonister som er gift eller samboer med en alderspensjonist med tilleggspensjon.

Disse medlemmer tar avstand fra en slik forskjellsbehandling og foreslår derfor en opptrappingsplan der man hever særtillegget (lav sats) opp til to ganger grunnbeløpet innen tre år.

Disse medlemmer mener at det bør være et klart mål om at alle minstepensjonister skal ha en inntekt som er på høyde med fattigdomsgrensen til EU.

Som et ledd i en slik opptrappingsplan vil disse medlemmer vise til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2010 hvor man foreslår å øke særtillegget lav sats fra 74 pst. av G til 85 pst. av G.

Disse medlemmer viser til at Fremskrittspartiet siden 1989 har gått inn for at gifte/samboende pensjonister skal ha hver sin fulle grunnpensjon.

Disse medlemmer er fornøyde med den nedtrappingen av avkortingen av gifte/samboende pensjonister som Fremskrittspartiet fikk fremforhandlet med den forrige regjeringens partier over tre år, fra 25 pst. avkorting i 2002 til 15 pst. avkorting i 2005.

Disse medlemmer registrerer at avkortingen blir fjernet for de pensjonister som har inntekt over 400 000 kroner i opptjeningstiden og som blir omhandlet i sin helhet av ny alderspensjon i folketrygden.

Disse medlemmer mener at all avkorting skal fjernes, og ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2010 legge frem en egen opptrappingsplan for å nå målet om 100 pst. grunnpensjon til gifte/samboende pensjonister innen 2012.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem en plan for en nedtrapping av avkortingen av grunnpensjonen til gifte/samboende pensjonister i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2010."

Disse medlemmer viser for øvrig til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2010 hvor man foreslår å redusere avkortingen for gifte/samboende pensjonister i 2010 fra 15 til 10 pst.

Disse medlemmer viser videre til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2010 hvor man øker bevilgningene til kap. 2670 post 70 og 71 med henholdsvis 735 mill. kroner og 390 mill. kroner.