4.23 Kap. 2620 Stønad til enslig mor eller far

Det foreslås bevilget 4 091,2 mill. kroner for 2010, mot 3 797,3 mill. kroner i saldert budsjett for 2009.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til Regjeringens forslag til bevilgning under dette kapitlet og slutter seg til forslaget.

Post 73 Utdanningsstønad

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, legger stor vekt på at eneforsørgere kvalifiserer seg til arbeid ved hjelp av utdanningsstønaden og at dette tiltaket derfor er meget viktig for å hindre barnefattigdom. Flertallet viser til at andelen mottakere av overgangsstønad i arbeid eller utdanning har økt de 2 siste årene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet anser det unødvendig med spesielt gunstige finansieringsordninger basert på status som enslig forsørger, og foreslår å avvikle den spesielle utdanningsstøtten til enslige foreldre. Disse medlemmer viser til at det finnes gode muligheter for finansiering av studier for alle som ønsker utdanning. Disse medlemmer vil også peke på den markante nedgangen i antall mottakere av utdanningsstønad som har funnet sted fra 2004 til 2008 slik det er opplyst i Prop. 1 S (2009–2010), noe som etter disse medlemmers mening understreker at behovet er blitt betydelig mindre.

Disse medlemmer viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett for 2010 hvor post 73 reduseres med 35 mill. kroner.