4.16 Kap. 664 Pensjonstrygden for sjømenn

Det foreslås bevilget 535 mill. kroner for 2010 mot 638 mill. kroner i saldert budsjett for 2009.

Komiteen viser til at pensjonstrygden for sjømenn finansieres etter et såkalt "utligningssystem". Det vil si at årets pensjonsutgifter finansieres av årets inntekter. Staten er garantist for ordningen og dekker underskuddene i trygden. Komiteen har videre merket seg at trygden vil være i balanse fra 2017, gitt at dagens utviklingstrekk kan fremskrives.

Komiteen viser til at det innenfor sjømannsyrkene er ulike ordninger med supplerende pensjoner, herunder en egen lovfestet tidligpensjonsordning, pensjonstrygden for sjømenn.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til at flere eksisterende pensjonsordninger skal tilpasses nye regler i folketrygden fra 2011. Tilpasningen gjelder fleksibelt uttak, levealdersjustering og ny regulering av alderspensjon fra folketrygden.

Flertallet ber om at departementet, i samarbeid med arbeidslivspartene, i arbeidet med å tilpasse sjømennenes tidligpensjonsordning til pensjonsreformen også foretar en grundig kartlegging og fremmer eventuelle forslag for å sikre sjømennenes samlede pensjonsforhold.