Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 26. november 2009

Riksscenen – scene for nasjonal og internasjonal folkemusikk, joik og folkedans

I forbindelse med behandlingen av Prop. 1 S (2009–2010) ber familie- og kulturkomiteen om svar på følgende spørsmål: "I forbindelse med høringene i komiteen ble det fremlagt informasjon om budsjettsituasjonen på Riksscenen. Vi ber departementet redegjøre for saken."

Riksscenen ble formelt etablert som egen stiftelse mars 2007 av organisasjonene Juoigiid Searvi, Landslaget for Spelemenn, Noregs Ungdomslag, Norsk Folkemusikk- og Danselag og Samspill International Music Network.

Riksscenen la i 2006 frem et langtidsbudsjett som viste 13 mill. kroner i tilskuddsbehov for 2010, som første ordinære driftsår. I Riksscenens budsjettsøknad for 2010 sendt departementet i mars i år, er anslaget fra langtidsbudsjettet økt til 25,9 mill. kroner. Departementet ga i møte 11. juni d.å. Riksscenen beskjed om at de ikke kan planlegge virksomheten ut fra en driftsramme på 26 mill. kroner for 2010, men må holde seg til det Riksscenen tidligere har lagt frem. Det må likevel tas hensyn til at det påløper en kostnad utover dette til finansiering av brukerutstyr. Departementet har i budsjettforslaget fullt ut tatt hensyn til dette. Det foreslåtte tilskuddet til Riksscenen for 2010 ivaretar således både forutsetningene i langtidsbudsjettet og kostnader til finansiering av brukerutstyr.

I regjeringens budsjettforslag for 2010 er det foreslått et tilskudd på 18 mill. kroner til Riksscenen. Budsjettforslaget vil gi en tilskuddsøkning i forhold til saldert budsjett 2009 på 12,5 mill. kroner.

Det ble gitt statlig tilskudd til prosjektet første gang for 2006 med 1,5 mill. kroner.

Kultur- og kirkedepartementet inngikk 7. desember 2006 leieavtale med KLP – Eiendom for lokaler i Schouskvartalet. Leieavtalen har som formål å gi lokaler til en nasjonal folkemusikkscene. Det bygges lokaler som omfatter: 1 hovedscene med spesiallaget dansegulv og med plass til 300 publikummere, 1 intimscene med plass til 40 publikummere og 1 seminar-/prøverom, samt kontorlokaler. På oppdrag av departementet har Riksscenen ivaretatt brukerinteressen i arbeidet med prosjektering av lokalene.

Det er anslått faste kostnader for de leide lokalene i Schous kulturbryggeri i 2010 på ca. 11,4 mill. kroner, (lokalleie, utstyrsfinansiering og drift av lokalene).

Etter faste kostnader knyttet til lokalene og før institusjonens egne inntekter er medregnet, er det ca. 6,6 mill. kroner disponible til drift og aktivitet for Riksscenen. Ved at statstilskuddet er et rammetilskudd er det tilskuddsmottakers ansvar å budsjettere midlene på best måte. Det vil si at innenfor dette beløpet må Riksscenen selv sørge for å prioritere sine midler slik at den kunstneriske virksomheten skal få størst mulig omfang.

Departementet har 25. november hatt møte med Riksscenen. Konklusjonen på møtet er at Riksscenen skal levere en virksomhetsplan for Riksscenen basert på statstilskuddet på 18 mill. kroner og med tillegg av egeninntekter.