Søk

5. Nordisk råds prioriteringer 2019

Sverige hadde presidentskapet i Nordisk råd i 2019 med programmet «Norden hver dag – demokrati og folkelig forankring». Programmet hadde fire prioriteringer som var gjennomgangstemaer på Nordisk råds møter gjennom året:

  • Likestilling – en forutsetning for demokrati

    Et av demokratiets grunnleggende prinsipper og sentralt i det nordiske samarbeidet er likestilling mellom kjønn. Likestilte samfunn er et nordisk flaggskip og en forutsetning for at den nordiske modellen har blitt fremgangsrik. Men diskriminering av kvinner i Norden skjer enda. Derfor må arbeidet for likestilling stå høyt på den nordiske dagsorden for et bærekraftig demokrati som kjennetegnes av deltakelse.

  • Digitalisering og digital kompetanse

    Digitalisering er den mest samfunnsomveltende prosessen siden industrialiseringen. Utviklingen innebærer helt nye forutsetninger, behov og vilkår for individ og samfunn. Den påvirker vekst og bærekraft, velferd og likestilling, trygghet og demokrati. Digitalisering og digital kompetanse har endret hvordan mennesker innhenter informasjon, kommuniserer og relaterer til hverandre, som i forlengelsen påvirker forutsetningene for deltakelse i samfunnet. De nordiske landene har behov for en bred offentlig debatt, og digitalisering muliggjør folkelig forankring og styrking av bånd mellom politiker og velger.

  • Grensehindre

    Gjennom å forhindre og løse grensehindre bidrar Nordisk råd til å forenkle menneskers hverdag. Grensehindre handler om praktiske og hverdagslige problem. For å fremme et mer integrert Norden må hindre og informasjonsmangler som gjør det vanskeligere å flytte, pendle, studere eller drive næringsvirksomhet på tvers av grensene i Norden, bli færre. Spørsmål knyttet til e-resept, omsorg på avstand, og gjensidig annerkjennelse av yrkeskvalifikasjoner er blant de som settes på dagsorden.

  • Klima og bærekraftig utvikling

    Klimaendringer er en av vår tids største utfordringer, og miljøspørsmål er i sin natur grensekryssende. Klima påvirker mattrygghet, rent vann, bærekraftig bruk av naturressurser og økosystem, likestilling, helse og økonomisk vekst. Nordisk råd har over tid engasjert seg i miljø- og klimaspørsmål og legger stor vekt på FNs bærekraftsmål i sitt arbeid.