Skriftleg spørsmål fra Tage Pettersen (H) til kultur- og likestillingsministeren

Dokument nr. 15:977 (2021-2022)
Innlevert: 21.01.2022
Sendt: 21.01.2022
Svart på: 28.01.2022 av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Hvorfor har ikke kulturministeren på et tidligere tidspunkt gitt FHI i oppdrag å utrede mulighetsrommet for å endre antallsbegrensningene på arrangementer og hvorfor har ikke «sommergruppen», som har nedlagt et stort arbeid med denne problemstillingen, blitt spurt om råd?

Grunngiving

En tilnærmet samlet idrettsbevegelse og kulturbransje har siden medio desember etterspurt et regelverk knyttet til antallsbegrensninger som hensyntar størrelse på arena, antall sitteplasser etc. På regjeringens pressekonferanse torsdag 13. januar opplyste kulturministeren at regjeringen jobber med løsninger for å tilpasse antallsbegrensninger til størrelsen på lokalet, for å kunne slippe inn flere på store konsertarenaer.
I følge Aftenposten som 20. januar har en sak knyttet til dette så svarer Line Wold i FHI at de først fikk i oppdrag å se på dette «med svært kort tidsfrist i helgen». Denne forespørselen burde vel blitt oversendt for flere uker siden all den tid dette spørsmålet har blitt reist av mange aktører og svaret har vært at dette er noe regjeringen vurderer.
Aftenposten forteller også at fjorårets ekspertgruppe på området ikke er spurt om råd i denne prosessen. – Jeg aner ikke hvorfor arbeidet ikke er relevant lengre, men det er noe spesielt å registrere at så tydeligvis er tilfelle, sier Frank Nes, som ledet sommergruppen til avisen.

Anette Trettebergstuen (A)

Svar

Anette Trettebergstuen: Det var et solid stykke ryddejobb som måtte til i Kulturdepartementet for å etablere ordninger som var treffsikre for norsk kulturliv og kulturfolk. Da regjeringa besluttet å innføre en rekke nasjonale smitteverntiltak 7. desember 2021, inkludert antallsbegrensninger på arrangementer, meldte kultursektoren tydelig fra om hva de ville trenge mest av alt: En langt bedre kompensasjonsordning og gjeninnføring av stimuleringsordningen. I tillegg var bransjen helt tydelig på at det var behov for mer effektiv saksbehandling.
Dette var viktige prioriteringer for regjeringa, og vi igangsatte arbeidet umiddelbart. Vi gjeninnførte stimuleringsordningen, forbedret kompensasjonsordningen, oppbemannet Kulturrådet og satte av penger til eksisterende virkemiddelapparat. Regjeringa stiller opp for kulturlivet, og vi vurderer derfor kontinuerlig hvordan ordningene kan forbedres i tett og god dialog med bransjen selv.
Som representanten kjenner godt til, så har regjeringa løpende mottatt helsemyndighetenes vurderinger, og disse ligger til grunn for regjeringas beslutninger om smitteverntiltak. Helseetatene har siden desember vært tydelige på stor usikkerhet rundt hvordan omikronvarianten vil spre seg og hvilken sykdomsbyrde den vil gi. De varslet en smittespredning som langt overskrider det vi hadde sett tidligere i pandemien.
Den 14. desember besluttet regjeringa å lette på viktige smitteverntiltak slik at barn og unge i større grad skulle kunne delta på kultur- idretts- og andre fritidsaktiviteter samt økning i antallsbegrensninger for arrangementer. Den 20. januar ble dette fulgt opp med ytterligere økning i antall man kunne være til stede på arrangementer med faste tilviste plasser. Regjeringa har varslet at vi kommer tilbake med en helhetlig vurdering av smitteverntiltakene tidlig i februar, inkludert en mer omfattende vurdering av tiltakene i form av antallsbegrensninger som kan tilpasses lokalers og arenaers utforming og størrelse.
Regjeringa har vært, og er, i løpende dialog med en rekke bransje- og interesseorganisasjoner samt enkeltaktører på feltet. Hovedutfordringen som meldes til oss er at man de siste åtte årene først og fremst har sett på kulturnæringen kun som underholdning for voksne. Jeg er stolt av å tilhøre en regjering som erkjenner at kulturbransjen er en viktig næring for Norge, og at kulturfolk er arbeidsfolk med de samme regninger og behov som alle andre arbeidstakere.