Skriftleg spørsmål fra Abid Raja (V) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:965 (2021-2022)
Innlevert: 20.01.2022
Sendt: 20.01.2022
Svart på: 27.01.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvilke signaler har statsråden gitt i sitt møte med sektoren hva gjelder å gjennomføre Stortingets vedtak, og hvordan planlegger statsråden å følge opp Stortingets vedtak om tosensorordning?

Grunngiving

Studenter har ikke bare en rett til god undervisning og mulig fysisk tilstedeværelse på universitetsområdet de har også klare rettigheter når det kommer til eksamen og en god gjennomføring av dette.
I mai sist år vedtok et samlet Storting å innføre en tosensorordning i den nye justeringen av lov for universiteter og høgskoler - Prop. 111 L (2020-2021). Vedtaket var enstemmig. Vedtaket ble gjort for ivareta rettssikkerheten og den faglige sikkerheten for studentene i en eksamenssituasjon.
Nå hører vi på Stortinget gjennom media at Statsråden har informert rektorer i sektoren om at han og regjeringen ikke har tenkt å gå videre med en slik ordning som Stortinget vedtok bare sist mai.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: Jeg viser til at representanten Abid Raja ber om svar på hvilke signaler jeg har formidlet til høyere utdanning- og forskningssektoren om utsettelse av Stortingets vedtak om å lovfeste en regel om at det skal være to sensorer ved alle eksamener i høyere utdanning der det benyttes karakteren A til F, og om hvordan jeg tenker at jeg skal følge opp Stortingets vedtak.
Jeg har siden jeg tilrådte høsten 2021 registrert innspill fra sektoren om utfordringer med implementering av denne regelen. Det er utfordringer knyttet til å skaffe nok sensorer og at det vil bli en økning i arbeidsmengde for de vitenskapelige ansatte som igjen kan føre til utsettelse av frister for sensur. Det er uheldig hvis institusjonene for å omgå formålet med bestemmelsen, dreier eksamener mot flervalgseksamener, velger å avholde flere eksamener der karakteren bestått/ikke bestått benyttes, at frister for sensur oversittes kraftig og at det blir en reduksjon i seminarer og gruppeundervisning. Det har også kommet tilbakemeldinger fra Tekna student og ledere ved flere studentparlament om at ordningen må revurderes for å se på helheten i vurderingsformer og unngå utilsiktede konsekvenser som til syvende og sist kan føre til tap i læringsutbytte, studentenes motivasjon og progresjon.
Jeg har vurdert det slik at å innføre dette forslaget nå kan medføre en stor belastning for sektoren, som igjen på kort sikt kan gå utover tilbudet institusjonene har til undervisning og eksamen. Jeg har derfor informert sektoren om at jeg i fremleggelsen av en lovproposisjon for Stortinget våren 2022 om blant annet studentrettigheter vil orientere Stortinget om at jeg ønsker at regelen om to sensorer utsettes inntil videre for å gi institusjonene bedre tid. Jeg foreslår ikke å oppheve regelen, men jeg ønsker å se på utformingen av bestemmelsen på nytt i sammenheng med den varslede helhetlige gjennomgangen av hele universitets- og høyskoleloven i 2023.