Skriftleg spørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til finansministeren

Dokument nr. 15:881 (2021-2022)
Innlevert: 12.01.2022
Sendt: 12.01.2022
Svart på: 19.01.2022 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

Alfred Jens Bjørlo (V)

Spørsmål

Alfred Jens Bjørlo (V): Kan Finansdepartementet gi ei oversikt over kor mange små bedrifter (under 50 tilsette) i serveringsbransjen og andre bransjar ramma av skjenkestopp og andre nasjonale smitteverntiltak som har nytta seg av lønnsstøtteordninga, og kor mange små bedrifter i dei same bransjane som i staden har gått til heil eller delvis permittering av tilsette?

Grunngiving

Mange bedrifter i serverings- og utelivsbransjen, kultur- og reiseliv, kom i ein svært vanskeleg situasjon etter innføring av nasjonal skjenkestopp og andre inngripande tiltak knytt til Covid-19 i starten av desember 2021. Kompenserande tiltak var ikkje på plass då koronatiltaka vart innført.
Eitt av ønskja ein samla bransje kom med, var å få på plass ei lønsstøtteordning for å sikre at arbeidstakarar kunne halde fram å gå på jobb og motta løn, trass i kraftig redusert omsetnad etter skjenkestoppen.
Ei førebels lønsstøtteordning med sterke avgrensingar vart lagt fram i veke 50. Ordninga fekk massiv kritikk frå berørte bransjar. Det vart i dagane etter klargjort at dei viktigaste avgrensingane i ordninga ikkje skuldast ESA-krav, men sjølvvalde avgrensingar frå regjeringa si side. Ei ny og noko forbetra lønsstøtteordning vart lagt fram veka etter (veke 51). Men heller ikkje versjon to av ordninga møtte det viktigaste kriteriet for mange bedrifter for å nytte ordninga: At det kunne vere råd å halde oppe delvis drift i ei krevjande tid gjennom å gi lønnstøtte til deler av arbeidsstyrken, som alternativ til å permittere alle.
Bergens Næringsråd mfl. har nyleg gjennomført ei stor undersøking blant bedriftene i Vestland fylke for å «ta temperaturen» i næringslivet ved årsskiftet 2021/2022. Undersøkinga syner at reiseliv (inkludert serveringsbransjen) og kulturlivet er mellom bransjane som slit mest, og at dei små bedriftene systematisk opplever situasjonen som verre og har slitt meir enn dei store bedriftene gjennom koronakrisa. Skjenkestopp og faren for nye nedstengingar er det som uroar bedriftene innanfor reiseliv/servering og kultur mest.
Undersøkinga syner også at svært få bedrifter i Vestland ser det som interessant/relevant å nytte seg av den nye lønsstøtteordninga. Undersøkinga er tatt opp delvis før og delvis etter varselet om endringar i ordninga – men det er ingen signifikant auke i tal bedrifter som vil bruke ordninga i ny versjon. Ordninga blir uansett sett på som lite treffsikker og relevant for dei aller fleste bedriftene.
Ut frå dette urovekkande signalet frå Vestland er det no viktig å få sikker og systematisk kunnskap om korleis den nye lønstøtteordninga har blitt brukt – særleg av dei små bedriftene som er hardast råka av koronakrisa.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Svar

Trygve Slagsvold Vedum: Formålet med den midlertidige lønnsstøtteordningen er å etablere en tidsavgrenset, kortvarig støtteordning som bidrar til at foretak unngår å permittere eller si opp ansatte på grunn av omsetningsfall som følge av bestemte nasjonale smitteverntiltak. Ordningen retter seg blant annet mot overnattings- og serveringsvirksomhet som er hardt rammet av de nasjonale smitteverntiltakene.
Det er lagt opp til at det åpnes for søknader for støttemåneden desember i februar. Det det er dermed på nåværende tidspunkt ikke mulig å vite hvor mange virksomheter som vil benytte seg av lønnsstøtteordningen. Følgelig finnes det heller ikke en oversikt over hvor mange små bedrifter i serveringsbransjen og andre bransjer rammet av skjenkestopp og andre nasjonale smitteverntiltak som har benyttet seg av lønnsstøtteordningen.
Utviklingen i antall permitterte de siste ukene kan tyde på at lønnsstøtteordningen har bidratt til å dempe økningen i antall iverksatte permitteringer. I løpet av ukene 49 til 51 i fjor mottok Nav permitteringsvarsler for 24 000 arbeidstakere, en økning på om lag 22 000 fra de foregående tre ukene. 57 pst. av de ansatte som ble berørt av varslene jobbet i overnattings- og serveringsvirksomhet.
Økningen i antall permitterte har imidlertid vært lavere enn antall permitteringsvarsler tydet på. Per 11. januar 2022 var det registrert om lag 10 000 flere permitterte enn per 14. desember 2021. Det kan indikere at en del arbeidsgivere har valgt å trekke tilbake permitteringsvarslene etter at flertallet i Stortinget ble enige om hovedpunktene i lønnsstøtteordningen før jul. I tillegg var det trolig en god del virksomheter som ikke varslet om permittering da regjeringen allerede 10. desember varslet at man ville innføre en lønnsstøtteordning. Personer med bakgrunn innen reiseliv og transport utgjør 57 pst. av økningen i antall permitterte. Det foreligger ikke en oversikt over hvor mange av disse som er ansatt i små bedrifter.