Skriftleg spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:599 (2021-2022)
Innlevert: 06.12.2021
Sendt: 07.12.2021
Svart på: 08.12.2021 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Vil statsråden vurdere å gjennomføre forskning på den fysiske og psykiske belastning ansatte i Kriminalomsorgen blir utsatt for gjennom utøvelsen av sitt daglige virke, og mulige konsekvenser av dette?

Grunngiving

I 2019 bestilte det danske Justisministeren forskning som omfattet samtlige ansatte i Kriminalforsorgen og i politiet. Dette gikk på arbeidssituasjonen og ble knyttet opp mot psykisk belastning og PTSD.
Forskningen viste at 13,9% av alle ansatte i Kriminalforsorgen enten var diagnostisert med, eller fylte alle kriterier for å ha, PTSD. Er det slik at statsråden vil anta at situasjonen for ansatte i kriminalomsorgen er noenlunde lik mellom de to nabolandene.
Ansatte i den norske Kriminalomsorg står daglig i hendelser som kan gi både fysiske og psykiske skadevirkninger. De er som kjent heller ikke dekket med en yrkesskadeforsikring dersom man skulle bli skadet under pålagt øvelse i arbeidstiden. Kunnskap om den psykiske belastningen av å jobbe i kriminalomsorgen er nødvendig for å kunne iverksette gode og målrettede tiltak.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Forskningen som det vises til fra Danmark påpeker viktige temaer som det også er relevant å undersøke i en norsk kontekst. Selv om det er aspekter ved situasjonen i kriminalomsorgen i Danmark som skiller seg noe fra Norge, for eksempel ved at det er færre innsatte per ansatt i Norge, er det grunn til å anta at forholdene ikke er markant forskjellige.
Det er med andre ord behov for økt kunnskap om tematikken også i Norge. Derfor har Kriminalomsorgsdirektoratet besluttet at det skal gjennomføres en undersøkelse vedrørende PTSD hos de ansatte i kriminalomsorgen.
Det gjennomføres også jevnlige medarbeiderundersøkelser i hele kriminalomsorgen. Kriminalomsorgsdirektoratet opplyser at det vil gjennomføre slik undersøkelse neste år.
Ansatte i kriminalomsorgen jobber i spenningsfeltet mellom omsorg og kontroll, som til tider kan være utfordrende. Vold og trusler mot ansatte påvirker arbeidshverdagen og kan ha konsekvenser for de ansattes psykiske og fysiske helse. Det har vært en reduksjon i antallet avviksmeldinger knyttet til vold og trusler mot ansatte fra 2019 til 2020.
De ansatte i kriminalomsorgen gjør en sentral jobb i det norske samfunnet. Jeg ønsker at de ansatte skal anse sin jobb som meningsfull og viktig, samtidig som de opprettholder en god fysisk og psykisk helse. Jeg er derfor glad for at Kriminalomsorgsdirektoratet tar denne tematikken på alvor og igangsetter tiltak for å øke kunnskapen.