Skriftleg spørsmål fra Sylvi Listhaug (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:589 (2021-2022)
Innlevert: 06.12.2021
Sendt: 06.12.2021
Svart på: 10.12.2021 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Sylvi Listhaug (FrP)

Spørsmål

Sylvi Listhaug (FrP): Bestillerforum ba 30. august om en rask metodevurdering av medisinen Kaftrio, som personer med den medfødt og arvelige sykdom cystisk fibrose er avhengig av for å leve.
Hva er etter statsrådens syn en «rask vurdering»?

Grunngiving

Godkjennelsesprosessen rundt Kaftrio, en medisin som fungerer som livsendrende, årsaksbehandling for cystisk fibrose, har pågått over lang tid. For en rekke mennesker som lever med den medfødte, arvelige sykdommen, renner nå tiden ut.
I et svar på spørsmål datert 29. september 2021, informerte tidligere helseminister Bent Høie Stortinget om at Bestillerforum har bedt Statens Legemiddelverk gjennomføre en metodevurdering basert på innsendt dokumentasjon. Videre ba Bestillerforum om en rask vurdering.
Statens Legemiddelverk har normalt 180 dager på en metodevurdering. Nå har det gått 98 dager.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Tidsbruken i systemet for Nye metoder avhenger av flere faktorer, blant annet hvor raskt leverandørene kan levere den etterspurte dokumentasjonen, hvor gode analysene som bestilles er og hvor krevende prisforhandlingene med produsenten blir. Det er ikke riktig av meg som helse- og omsorgsminister å ta stilling til eller mene noe om beslutningsgrunnlaget de regionale helseforetakene skal legge til grunn for å ta en beslutning i denne saken. Jeg er orientert om at metodevurderingen for Kaftrio er i sluttfasen og forventes ferdigstilt i løpet av 1-2 uker. De regionale helseforetakene opplyser at de raskt etter at metodevurderingen foreligger vil gå igjennom denne og legge den til grunn ved videre forhandlinger med leverandøren.
Generelt er de høye prisene for nye medisinske teknologier, for eksempel innen persontilpasset medisin, en utfordring. Det fører til at systemet må behandle saker i flere omganger, fordi det forhandles om pris. Rapporten fra evaluering av Nye metoder viser at en tredjedel av de hurtige metodevurderingene som er kommet til beslutning i 2020 er behandlet minst to ganger. Dette drar ut tiden frem til beslutning. Dersom de regionale helseforetakene hadde akseptert for høye priser ville det gått ut over mange andre pasienter som da ikke kunne fått hjelpen de har behov for. Det ville vært urettferdig og i strid med prinsippene for prioritering.
Jeg har stor forståelse for at dette er en veldig krevende situasjon, og derfor er det viktig at alle aktørene bidrar til for å sørge for at saksbehandlingen i Nye metoder går så raskt som mulig.