Skriftleg spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:3007 (2020-2021)
Innlevert: 28.09.2021
Sendt: 28.09.2021
Svart på: 05.10.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Eldreomsorg er en viktig del av velferdssamfunnet, og er en av kommunenes kjerneoppgaver. Det er også nylig innført en ny forskrift for verdig eldreomsorg, den såkalte verdighetsgarantien. Denne sier at par som ønsker det skal kunne bo sammen. Likevel ser vi tilfeller der kommuner splitter eldre ektepar, og plasserer dem på ulike pleiehjem.
Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å få slutt på denne praksisen?

Grunngiving

Sak på NRK Vestland:

«Kommunen flytta Ida vekk frå ektemannen. Dei hadde levd eit heilt liv saman, så plasserte kommunen ekteparet 60 kilometer unna kvarandre.
Fram til i vår hadde Jan Per (82) og Ida Josefine Løken (81) budd saman på eit lite småbruk i bygda Haugen i Stad kommune.
Men demens-sjukdomen til Ida vart stadig verre, og Jan Per streva med si eiga helse.
I vår var tida komen for at dei måtte flytte heimanfrå.
Men så kom den overraskande meldinga. Han skulle få plass i omsorgsbustad på Nordfjordeid, berre eit steinkast frå sjukeheimen.
Men kommunen ville ikkje plassere kona på denne sjukeheimen. I staden vart ho sendt til eit omsorgssenter 60 kilometer unna.
Og når ektemannen ikkje kan køyre bil så langt, og den næraste familien bur i Trøndelag, er det vanskeleg å sjå kvarandre.»

https://www.nrk.no/vestland/kommunen-flytta-ida-vekk-fra-ektemannen-1.15661795

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Forskrift om en verdig eldreomsorg (verdighetsgarantien) fikk 1. juli 2020 et tillegg der det fremgår at par som ønsker det skal kunne bo sammen på sykehjem så langt det er praktisk mulig og hensiktsmessig. Adgangen for par til å bo sammen på sykehjem vil være ett av flere vurderingstemaer mtp. hvorvidt den enkelte mottar et forsvarlig og verdig tjenestetilbud. Jeg kan videre opplyse om at flere kommuner har tatt samboergaranti inn i sine lokale forskrifter, hvilket viser at det for kommunene er ønskelig med gode løsninger for sine innbyggere.
Når det gjelder den konkrete saken representanten viser til kjenner jeg ikke detaljene, og jeg er heller ikke kjent med hvilke vurderinger som er foretatt fra kommunens side. Helse- og omsorgstjenesteloven gir - i samsvar med de generelle prinsipper nedfelt gjennom kommuneloven - kommunene stor frihet til å finne innretninger og løsninger som ivaretar involverte parter på en god måte.
På generelt grunnlag er det min oppfatning at kommunene bør strekke seg langt for å oppfylle ønsker fra eldre om å bo i nærhet til eller sammen med hverandre den siste tiden, forutsatt at begge mottar et forsvarlig tjenestetilbud og at det er ønsket av begge parter. Jeg forstår også den aktuelle nyhetsartikkelen slik at kommunen er oppmerksom på problemstillingen.
Jeg vil avslutningsvis også minne om at den enkelte har mulighet til å klage til Statsforvalteren. Som tilsynsmyndighet kan statsforvalteren gå inn og undersøke den enkeltes tjenestetilbud og vurdere hvorvidt kommunen oppfyller sine forpliktelser etter helse- og omsorgstjenesteloven.