Skriftleg spørsmål fra Rigmor Aasrud (A) til kommunal- og moderniseringsministeren

Dokument nr. 15:2866 (2020-2021)
Innlevert: 25.08.2021
Sendt: 25.08.2021
Rette vedkommende: Olje- og energiministeren
Svart på: 06.09.2021 av olje- og energiminister Tina Bru

Rigmor Aasrud (A)

Spørsmål

Rigmor Aasrud (A): Kan statsråden ta initiativ til at Statnett finner alternativ plassering av Fåberg trafostasjon og går i dialog med kommunen om nødvendig reguleringsarbeid for å få dette til?

Grunngiving

I Lillehammer kommune ligger Fåberg Transformatorstasjon, som eies av Elvia og Statnett sammen. Denne er i dag plassert i Hovemoen øst for E6.
I forbindelse med revidering av Lillehammer kommune sin arealplan som ble vedtatt 26. mars 2020, båndla Statnett ett nytt areal til denne transformatorstasjonen, vest for E6. Et areal på 160 dekar ble båndlagt til mulig ny framtidig transformatorstasjon. I tillegg er det tre høyspentledninger i området, slik at totalt båndlagt areal er på 230 dekar.
Området som er båndlagt ligger i et areal, Hovemoen, hvor ny E6 er tenkt bygd og hvor man vil utvikle arealet til framtidig næringsareal. Området er på totalt 600 dekar. Hvor altså over 1/3 av området er båndlagt av Statnett.
Hovemoen kan bli et viktig utviklingsområde for hele Lillehammerregionen når ny E6 er ferdigstilt. Det er stor mangel på næringsarealer i Lillehammer. Dette området er viktig for å legge til rette for nye bedriftsetableringer og arbeidsplasser.
I det aktuelle området ligger også Lillehammer kommune sin drikkevannskilde. Dette medfører at det er en del restriksjoner på hva som tillates av aktivitet i området. For eksempel er det ikke lov å lagre olje og oljeprodukter ut over 5 m3. I trafostasjoner brukes olje som avkjøling. Med den størrelse på ny transformasjonsstasjon som er tenkt plassert i Hovemoen, vil dette bli en stor utfordring å få til.
Lillehammer kommune erkjenner behovet for ny transformatorstasjon, og ønsker å samarbeide med Statnett om å finne annet egnet areal til ny Fåberg transformasjonsstasjon. Kommunen vil bidra med å starte ny prosess med regulering for å få dette til.
Det er gjennomført møter mellom Lillehammer kommune, Statnett og NVE, for å drøfte situasjonen og framdrift på Statnett sin prosess. Dette er en prosess etter energiloven, som kan ta opptil sju år for å få på plass en konsesjon. For en kommune som vil utvikle arealet er dette krevende.

Tina Bru (H)

Svar

Tina Bru: Endelig plassering av transformatorstasjoner i transmisjonsnettet avgjøres gjennom konsesjonsbehandlingen i medhold av energiloven. Kraftledninger og transformatorstasjoner er ikke reguleringspliktige etter plan- og bygningsloven og kan bygges uavhengig av planstatus. At kommunen i sine kommuneplaner tar hensyn fremtidige oppgraderingsbehov, slik som Lillehammer kommune her har gjort, er likevel fornuftig og skaper forutsigbarhet for alle parter. Dersom kommunen ønsker å endre kommuneplanen og benytte den avsatte hensynssonen til annet formål, er dette i første rekke noe kommunen må drøfte med Statnett.
Konsesjonsprosessen etter energiloven starter med en melding med forslag til utredningsprogram. Utredningsprogrammet fastsetter hvilke alternativer som skal utredes videre, og det er viktig at Lillehammer kommune deltar aktivt i denne prosessen dersom de ønsker andre lokaliteter utredet.
Olje- og energidepartementet tar stilling til søknader om kraftledninger mv når de kommer til departementet som klagesaker eller som innstilling i store kraftledningssaker som skal avgjøres av Kongen i statsråd.