Skriftleg spørsmål fra Maria Aasen-Svensrud (A) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1488 (2020-2021)
Innlevert: 03.03.2021
Sendt: 04.03.2021
Svart på: 11.03.2021 av næringsminister Iselin Nybø

Maria Aasen-Svensrud (A)

Spørsmål

Maria Aasen-Svensrud (A): Hvilke tiltak vil statsråden iverksette for å sikre at det fortsatt skal være aktivitet ved verket i Holmestrand i fremtiden?

Grunngiving

Valseverket i Holmestrand har 400 ansatte og har vært i drift siden 1917. Ved verket brukes ren kraft til å resirkulere alle drikkeboksene som pantes i Norge. Verket utgjør derfor en sentral del av den norske satsingen på sirkulær økonomi. Etterspørselen etter resirkulerte materialer er imidlertid fortsatt for lav, blant annet som følge av manglende krav. I innspillet til regjeringens strategi for sirkulær økonomi har Hydro pekt på at det er behov for å øke etterspørselen etter sekundære og sirkulære materialer. Det vises for eksempel til behovet for å innføre obligatoriske minimumskrav til bærekraftighet i offentlige anskaffelser.

Iselin Nybø (V)

Svar

Iselin Nybø: I sin pressemelding av 5. mars 2021 annonserte Norsk Hydro ASA (Hydro) at selskapet har inngått en avtale om å selge forretningsområdet Hydro Rolling, som valseverket i Holmestrand er en del av, til KPS Capital Partners (KPS). Jeg merker meg at KPS gir uttrykk for at de ser positivt på muligheten til å utvikle Rolling videre, og er innstilt på å bruke sine ressurser slik at virksomheten kan nå sitt fulle potensial.
Hydros forretningsområde Rolling har de siste fem årene hatt en årlig underliggende avkastning som er betydelig lavere enn den langsiktige kapitalkostnaden. En avkastning under kapitalkostnaden over tid svekker generelt grunnlaget for investeringer, vekst, konkurransekraft og arbeidsplasser. Jeg håper og tror at den nye eieren nå vil ta stafettpinnen videre og bidra til økt verdiskaping i virksomheten og i Holmestrand fremover.
Staten legger til rette for næringslivsaktivitet gjennom gode generelle rammevilkår for verdiskaping. Gjennom syv år har regjeringen prioritert skatte- og avgiftsendringer som fremmer økonomisk vekst og legger til rette for en grønn omstilling. Det er nettopp de samlede rammevilkårene som gjør at utenlandske aktører ønsker å investere i norske arbeidsplasser, og som bidrar til at valseverkene og de ansatte er attraktive å satse på. Det viktigste vi kan gjøre for at det fortsatt skal være aktivitet ved verket i Holmestrand er derfor å sikre gode, forutsigbare rammevilkår for næringslivet, og dette er et arbeid som regjeringen og jeg setter svært høyt.
For at vi skal lykkes med det grønne skiftet er det avgjørende at vi setter inn tiltak som insentiverer til og gjør det lønnsomt å velge klimavennlige og mer sirkulære produkter. I Meld. St. 13 (2020-2021) - Klimaplan for 2021-2030 viser regjeringen hvordan vi skal nå målet vårt under Parisavtalen og omstille Norge. Vi skal kutte utslipp, øke opptak og samtidig skape jobber og muligheter. Gjennom et virkemiddelapparat som regjeringen har styrket betraktelig, tilbyr staten ordninger som støtter forskning og utvikling av innovative løsninger for økt sirkularitet og lavere utslipp. Ved å sette opp avgiftene på utslipp og samtidig senke andre skatter og avgifter, i tillegg til å bidra til risikoavlastning der det er hensiktsmessig, vil regjeringens samlede klimapolitikk gi stadig sterkere insentiver til å velge klimavennlige og sirkulære løsninger.
Regjeringen arbeider intensivt med den nasjonale strategien for sirkulær økonomi. Strategien vil omtale både generelle og bransjespesifikke virkemidler som skal bidra til økt sirkularitet, herunder hvordan etterspørselen etter sekundære og sirkulære materialer kan økes. Vi har fått mange gode innspill til strategien, og disse har vi naturligvis tatt med oss i arbeidet.
Samlet sett fører regjeringen en næringspolitikk som kommer industrien til gode. Ved å sørge for gode samlede rammevilkår for verdiskaping og å føre en offensiv klimapolitikk som fremmer grønn omstilling legger regjeringen til rette for at valseverket på Holmestrand og andre virksomheter kan fortsette å satse på grønne, sirkulære løsninger fremover.