Skriftleg spørsmål fra Tellef Inge Mørland (A) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1402 (2020-2021)
Innlevert: 23.02.2021
Sendt: 24.02.2021
Svart på: 01.03.2021 av helse- og omsorgsminister Bent Høie

Tellef Inge Mørland (A)

Spørsmål

Tellef Inge Mørland (A): Er helseministeren fornøyd med resultatene av «Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering», og hvordan vil han følge opp evalueringsrapporten fra KPMG?

Grunngiving

16.februar ble evalueringen av «Opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering (2017-2019)» offentliggjort. Rapporten peker på at opptrappingsplanen har hatt en kortvarig tidshorisont og at man ikke kan forvente å få et varig løft i tjenestene, ei heller at man ser systematiske endringer som kan bidra til en tydeligere prioritering av tjenesten på lengre sikt.
Videre peker KPMG i sin rapport på 6 faktorer som årsaker til at disse problemstillingene sannsynligvis vil vedvare:

•Manglende tilrettelegging og insentiver for en mer enhetlig nasjonal tilnærming.
•Lite hensiktsmessig og uklar fordeling av ansvar.
•Dagens lovfestede ordning med individuell plan og koordinator fungerer dårlig.
•Budsjett- og ansvarsfordeling legger ikke til rette for kost-effektiv oppgaveløsning.
•Svak styring og manglende lederforankring på nasjonalt nivå.
•Svake systemer for erfaringsutveksling og læring.

Rapporten peker deretter på 7 anbefalinger som kan bidra til en endring og et varig løft på dette helseområdet.

Bent Høie (H)

Svar

Bent Høie: Regjeringen har vært opptatt av å forbedre tilbudet innen habilitering og rehabilitering. Det viste vi blant annet gjennom stortingsmeldingen Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet. Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering (2017-2019) var ett virkemiddel for nettopp dette. Formålet med planen var å sette kommunene bedre i stand til å overta en større del av rehabiliteringsoppgavene fra spesialisthelsetjenesten.
Jeg er glad for å ha fått en grundig evalueringsrapport. Evalueringen er omfattende med mange forslag til tiltak. I følge evalueringen har opptrappingsplanen bidratt til økt oppmerksomhet på rehabiliteringsområdet, men jeg merker meg også at planen har truffet ulikt i kommunene. Opptrappingsplanen besto blant annet av et kommunalt tilskudd som kommunene kunne søke på. Evalueringen gir et viktig innblikk i rehabiliteringstilbudet til kommuner som har søkt på disse midlene. Det er imidlertid en kjent problemstilling at små kommuner ofte ikke nyttiggjør seg like godt av slike tilskuddsordninger. Det kan skyldes manglende kapasitet og ressurser til å søke og gjennomføre prosjekter. Vi må derfor fremover vurdere hvordan vi best kan bidra til å løfte rehabiliteringstilbudet også i de mindre kommunene.
Jeg mener at det er helt sentralt at kommunene må ha planer for sin habiliterings- og rehabiliteringsvirksomhet for å oppnå et godt tjenestetilbud. Det var et viktig element i opptrappingsplanen at kommunene fikk på plass slike planer. Det er derfor gledelig å se at andelen kommuner med planer for habilitering- og rehabilitering er økt i opptrappingsplanens virketid. Evalueringen peker også på at det har vært et godt grep å følge opp tilskuddsordningen med økning i kommunerammen med begrunnelse i opptrappingsplanen. Jeg håper at enda flere kommuner fremover lager gode planer for sin virksomhet og tar i bruk midlene begrunnet i planen på en måte som kommer brukerne til gode.
Departementet vil i dialog med Helsedirektoratet gå nøye igjennom evalueringen av opptrappingsplanen og vurdere hvilke tiltak som bør settes i verk for å få et enda bedre og mer likeverdig rehabiliteringstilbud i hele landet. Jeg mener at det er viktig at de foreslåtte tiltakene også vurderes i sammenheng med andre pågående initiativ.